Siirry sisältöön

Wikiuutiset:Suojatut sivut

Wikiuutisista

Suojattuja sivuja pystyvät muokkaamaan vain ylläpito-oikeuksin varustetut käyttäjät. Wikiuutisten yleisenä periaatteena on, että sivu suojataan vain viimeisenä vaihtoehtona. Pyrimme varjelemaan wiki-kulttuuriin kuuluvaa avoimuutta, siksi sivun suojaaminen ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä ei ole suotavaa.

Vain ylläpitäjä voi suojata sivun suojaa-toiminnolla. Jos suojaat sivun pysyvästi, lisää sivu alla olevaan listaan. Jos suojaat sivun väliaikaisesti, lisää sivun ylälaitaan koodi {{suojattu-sota}}, {{suojattu}} tai {{suojattu-anon}}. Suojattu-mallineen lisääminen sivulle ei suojaa sivua muutoksilta.

Sivuja voi myös suojata osittain.

Syitä suojaukseen[muokkaa]

 • Sivu on hyvin näkyvä, ja siihen kohdistuva projektia haittaava muokkaus on todennäköistä.
 • Sivut, joihin kohdistuu hetkellinen suurempi huomio.
 • Muokkaussota: Jos muokkaussota syttyy, sivu suojataan kunnes osapuolet pääsevät sopuun tai eivät enää riitele keskustelusivulla.

Suojattava versio[muokkaa]

 • Suojaaminen ei ota kantaa version paremmuuteen muihin versioihin verrattuna

Sivu suojataan yleisimmin muokkaussodan tai häiriköinnin takia. Molemmat ovat kiellettyjä Wikiuutisissa. Suojaaminen ei ota kantaa kiistan osapuoliin eikä artikkelin versioihin, vaan on keino keskeyttää muokkaussota.

Miten toimia?

Paras tapa ratkaista asiat on keskusteleminen. Jos suojatussa sivussa on virhe, asiasta pitää mainita ensisijaisesti artikkelin keskustelusivulla eikä esimerkiksi sivun suojanneen ylläpitäjän tai muokkauksiin osallistuneiden keskustelusivulla. Kun keskustelet ja ehdotat muutoksia, älä ehdota siirtymistä toiseen versioon vaan kerro perustellen, mikä on väärin ja miten se pitää korjata. Kun asiasta on päästy sopuun, voi ylläpitäjälle ilmoittaa asiasta.

Miten ei pidä tehdä?

 • Älä valita ylläpitäjälle suojauksesta — artikkelin muutoksista pitää keskustella artikkelin keskustelusivulla, ei käyttäjien
 • Älä pyydä palautusta toiseen versioon — artikkeliahan muokataan keskustelun perusteella
 • Älä arvaile käyttäjien tarkoitusperiä — ylläpitäjän ei ole tarpeen tutkia, kuka kiistassa on oikeassa, vaan hän keskeyttää kiistan

Pysyvästi suojatut sivut[muokkaa]

Wikiuutisten toiminnan kannalta olennaiset sivut

Osittain suojatut sivut[muokkaa]

Osittaisella suojauksella voidaan rekisteröimättömien ja tuoreiden käyttäjien muokkaukset estää artikkelista. "Tuore" on tällä hetkellä neljä päivää. Osittainen suojaus on lievempi muoto sivun kokonaan suojaamisesta.

Wikiuutisten ylläpitäjät voivat estää kirjautumattomia käyttäjiä muokkaamasta tai siirtämästä artikkeleita niihin kohdistuneiden häiriköintien jälkeen.

Osittaista suojausta ei ole tarkoitus käyttää ennalta ehkäisevänä keinona, esimerkiksi tietyn artikkelin tullessa ajankohtaiseksi sen hetken tapahtumien vuoksi. Ei ole myöskään sopivaa käyttää osittaista suojausta kiistanalaisten artikkelien yhteydessä, sillä se voi rajoittaa joidenkin kirjoittajien toimia muttei toisten.

Huomio ylläpitäjille: Osittaista suojausta tulisi käyttää vain viimeisenä vaihtoehtona, ei ennalta ehkäisevänä toimenpiteenä. Mikäli sivulle kohdistuu vain yhden tai kahden staattisen IP-osoitteen käyttäjän häiriköintiä, on parempi estää kyseiset osoitteet. Muista poistaa esto tilanteen rauhoituttua.

Pyynnön osittaisesta suojauksesta voi tehdä artikkelin keskustelusivulla tai ylläpidon keskustelusivulla. Pyynnön suojauksen poistamiseksi pitäisi yleisesti ottaen olla turha, sillä ylläpitäjien pitäisi tarkkailla voimassa olevien suojausten tarpeellisuutta.

Koska osittaista suojausta ei pidä käyttää[muokkaa]

Osittaisen suojauksen tarkoituksena on turvata artikkelin päivittäminen. Tämä tarkoittaa että on olemassa tilanteita jolloin esto olisi teknisesti mahdollista, mutta sitä ei pitäisi käyttää. Osittainen suojaus:

 • Ei ole tarkoitettu muokkaussotien poistamiseksi.
 • Ei ole tarkoitettu ennalta ehkäiseväksi suojaksi artikkeleille, joihin kohdistuu äkillinen huomio.
 • Ei ole tarkoitettu rajoittamaan tuntemattomana muokkaamista yleisesti ottaen.

Keskustelu- ja käyttäjäsivuja ei yleisesti ottaen suojata muutoin kuin ääritapauksissa.

Kuinka[muokkaa]

 1. Valitse suojauskäyttöliittymässä "Estä vain rekisteröimättömät käyttäjät" muokkaa ja/tai siirrä toimintojen estosta tarpeen mukaan.
 2. Lisää {{suojattu-anon}} artikkelin alkuun.