Siirry sisältöön

YK-raportti: Pohjois-Korea vienyt ydinteknologiaa Iraniin

Wikiuutisista

28. toukokuuta 2010

YK:n vuotanut raportti paljastaa, että Pohjois-Korea on käyttänyt välimiehiä, peiteyrityksiä ja finanssilaitoksia välttääkseen YK:n sanktioita. 47-sivuisen raportin mukaan Pohjois-Korea on rikkonut useita YK-sanktioita, YK:n jäsenmaat raportoivat muun muassa neljästä asekuljetuksesta. Raportin perusteella näyttää siltä, että Pohjois-Korea on salakuljettanut ydin- ja ohjusteknologiaa Iraniin, Syyriaan ja Myanmariin.

Raportti vuodettiin toimittajille New Yorkissa.

Maaliskuinen uppoaminen kiristänyt Koreoiden välejä

[muokkaa]

46 eteläkorealaissotilasta kuoli maaliskuussa, kun Etelä-Korean sotalaiva upposi lähellä Koreoiden rajaa. Kansainvälisen tutkinnan mukaan laivan upotti pohjoiskorealainen torpedo. Pohjois-Korea kiistää osallisuutensa uppoamiseen.

Kiinan pääministeri Wen Jiabao on kolmipäiväisellä vierailulla Etelä-Koreassa. Keskustelussaan Etelä-Korean presidentti Lee Myung Bakin kanssa hän sanoi Kiinan tuomitsevan Korean niemimaan rauhan ja vakauden rikkovat toimet. Hän kuitenkin kertoi, ettei Kiina vielä ole tullut lopputulokseen Pohjois-Korean osallisuudesta sotalaivan uppoamiseen. Hän toivoi kaikilta osapuolilta rauhallisuutta ja pidättyvyyttä Korean niemimaan vaivalla saavutetun rauhan ylläpitämiseksi.

Koreoiden välien kiristymisestä kertoo muun muassa se, että Pohjois-Korea irtisanoutui sopimuksesta, jonka se oli tehnyt Etelä-Korean kanssa yhteenottojen välttämiseksi merellä. Etelä-Korea taas ilmoitti pitävänsä merisotaharjoitukset Yhdysvaltojen kanssa.

Asiantuntijat eivät usko, että Kiina tukee turvallisuusneuvostossa mitään Pohjois-Korean vastaisia toimia. Kiina on Pohjois-Korean ainoa tukija. Maa voitaisiin kuitenkin ehkä suostutella pidättäytymään äänestyksistä veto-oikeuden käyttämisen sijaan.

Huomenna Wen ja Lee neuvottelevat Japanin pääministeri Yukio Hatoyaman kanssa.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa