Siirry sisältöön

YK:n pääsihteeri vieraili Etelämantereella

Wikiuutisista

11. marraskuuta 2007

Ban Ki-moon
Satelliittikuva Etelämantereesta

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Ban Ki-moon vieraili ilmastokampanjansa merkeissä Etelä-Amerikassa ja Etelämantereella. Ban on kautta aikain ensimmäinen YK:n pääsihteeri, joka on käynyt Etelämantereella.

Etelämantereella lämpötilat ovat nousseet viimeisen puolen vuosisadan aikana enemmän kuin missään muualla maailmassa. Ajoittain pakkanen paukkuu tosin vieläkin yli 50 asteen lukemissa.

Olen täällä ilmastonmuutoksesta varoittavien viestien sanansaattajana. Olen täällä havainnoidakseni ilmaston lämpenemisen vaikutuksia ja oppiakseni kaiken mitä voin siitä, mitä Etelämantereella sekä ympäri maailmaa tapahtuu, Ban kertoi Etelämantereella.

Vielä nykyisin Etelämantereen päällä on keskimäärin noin 2,5 kilometrin paksuinen jäätikkö, joka on tutkijoiden mukaan ohentumassa. Nopeimmin jäätikkö ohentuu mantereen länsiosissa.

Pääsihteeri lensi jäätiköiden yli Chilen armeijan kuljetuskoneella nähdäkseen, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa mantereen oloihin.

Kaikki näkemämme oli hyvin vaikuttavaa ja kaunista, mutta samaan aikaan levottomuutta herättävää. Näimme, kuinka jäätiköt sulavat, Ban kertoi lennon päätteeksi.

Asutusta mantereella on ainoastaan eri maiden tutkimusasemilla, eikä manner ole osa mitään valtiota. Etelämantereella Ban tapasi eteläkorealaisia ja chileläisiä tutkijoita, jotka yhtyivät pääsihteerin huoleen

Matkallaan pääsihteeri valmistautui joulukuussa Balilla, Indonesiassa järjestettävään YK:n ilmastokokoukseen. Kokouksessa on tarkoitus neuvotella uudesta hiilidioksidipäästöjä rajoittavasta sopimuksesta. Sopimus korvaisi Kioton ilmastosopimuksen.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa