Siirry sisältöön

Yhdysvalloissa tehtiin ennätyksellinen huumetakavarikko

Wikiuutisista

1. helmikuuta 2019

Kolikon vieressä on esillä useimpien ihmisten tapauksessa kuolettava annos fentanyylia.

Yhdysvaltain tulli- ja rajavalvontaviranomaiset ilmoittivat torstaina takavarikoineensa ennätyksellisen määrän fentanyylia, joka on 30–50 kertaa heroiinia voimakkaampi opioidi. Kerta-annoksena ainoastaan kaksi milligrammaa eli vain joitakin suolanjyväsiä vastaava määrä fentanyylia saattaa tappaa ihmisen.

Huumelasti paljastui lauantaina Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla. Fentanyylia oli piilotettu yhteensä 114 kilogrammaa Arizonaan matkalla olleeseen ajoneuvoyhdistelmään. Takavarikoidun fentanyylin arvo katukaupassa olisi ollut noin 3,5 miljoonaa dollaria. Kyseessä on Yhdysvaltain tullin ja rajavalvonnan kaikkien aikojen suurin fentanyylitakavarikko. Kuljetuksesta löytyi myös 179 kilogrammaa metamfetamiinia, jonka markkina-arvo olisi ollut 1,18 miljoonaa dollaria. Kuljettajana toiminut meksikolaismies on pidätetty, ja häntä syytetään huumeiden välittämisestä.

Fentanyyli aiheuttaa nykyisin eniten yliannostuskuolemia Yhdysvalloissa, ja siellä vuonna 2016 kuolemaan johtaneista 63 000 huumeyliannostuksesta yli 18 000 aiheutui fentanyylista. Muun muassa muusikko Prince kuoli tapaturmaisesti syötyään väärennettyjä Vicodin-särkylääkkeiltä näyttäneitä mutta fentanyylia sisältäneitä pillereitä. Yhdysvaltain poliisiviranomaisten mukaan kipulääkkeen laitonta versiota tavataan nykyisin yleensä valkoisena jauheena, jota saatetaan käyttää esimerkiksi heroiinin kanssa, sekä sinisinä pillereinä, jolloin kyseessä on oksikodonista tai muusta vastaavasta reseptilääkkeestä tehty väärennös.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa