Yhdysvaltain hallitus toista viikkoa alas ajettuna

Wikiuutisista

7. lokakuuta 2013

Lincolnin muistomerkki Washingtonissa on suljettuna hallituksen toimintojen alasajon vuoksi.

Washington, D.C. Yhdysvaltain kongressissa käydään tiukkaa vääntöä maan velkakaton nostosta. Yhdysvaltain hallitus ajoi toimintonsa alas viikko sitten varojen loppumisen takia, sillä valtio ei voi ottaa enempää lainaa ennen kuin kongressi hyväksyy velkakaton noston. 800 000 liittovaltion työntekijää on lomautettuna.

Kongressin konservatiiviset republikaanit vaativat presidentti Barack Obamaa suostumaan viime tiistaina voimaan tulleen terveydenhuoltouudistuksen lykkäämiseen tai sen rahoituksen poistamiseen, jotta edustajainhuone puolestaan mahdollistaisi hallituksen rahoituksen jatkossa. Vuonna 2010 säädetty terveydenhuoltolaki on Obaman tärkeimpiä hankkeita presidenttinä.

Edustajainhuoneen republikaaninen puhemies John Boehner ei kuitenkaan ole ottanut terveydenhuoltouudistusta puheeksi lausunnoissaan velkakattokriisiä koskien. Boehner syyttää Obamaa siitä, ettei tämä suostu keskustelemaan budjetin alijäämäisyydestä ja kasvavasta valtionvelasta. Hänen mukaansa Obama riskeeraa maansa maksukyvyn kieltäytyessään keskustelemasta republikaanien kanssa. Boehner totesi, että republikaanit eivät kannata puhdasta velkakaton nostoa ilman muita toimenpiteitä.

Valtiovarainministeri Jack Lew varoitti, että kongressi ”leikkii tulella” viivyttäessään ratkaisua tilanteeseen, sillä kymmenen päivän päästä Yhdysvaltoja uhkaa velkojensa maksukyvyttömyys. Kuun vaihteessa myös sosiaaliturvan maksaminen voi katketa. Luottoluokittaja Fitch on todennut, että kiista velkakaton nostosta uhkaa heikentää Yhdysvaltain luottoluokitusta, koska se herättää epäilyjä maan halusta kunnioittaa velvoitteitaan.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa