Siirry sisältöön

Yhtenäiselle Venäjälle tappio duumavaaleissa

Wikiuutisista

6. joulukuuta 2011

Venäjän valtapuolue Yhtenäinen Venäjä menetti kannatustaan valtionduuman vaaleissa. Puolueen äänisaalis oli 49,5 prosenttia, millä se saa 238 paikkaa eli enemmistön 450-paikkaisessa duumassa. Kommunistipuolue kasvatti paikkamääräänsä 57:stä 92:een, Oikeudenmukainen Venäjä 38:sta 64:ään ja liberaalidemokraatit 40:stä 56:een.

Yhtenäisen Venäjän johtaja Vladimir Putin sanoi ITAR-TASSin mukaan puolueen saaman enemmistön mahdollistavan rauhallisen, vakauden takaavan parlamenttityöskentelyn. Putinin mukaan kansa piti puolueen johtavassa asemassa huolimatta siitä, että hallinnolliset ja taloudelliset vaikeudet ovat olleet puolueen niskassa.

Yhtenäisen Venäjän johtohahmot sanoivat myös, ettei puolueen niukan enemmistönsä ansiosta välttämättä tarvitse muodostaa koalitiota minkään muun puolueen kanssa. ITAR-TASSin Lyudmila Alexandrova tosin uumoilee, että Yhtenäisen Venäjän monopoliasema on menetetty ja koska puolueella ei enää ole perustuslain säätämiseen tarvittavaa kaksinkertaista enemmistöä, sen on aika ajoin yhdistettävä voimansa muiden puolueiden kanssa.

Etyjin mukaan vaalivilppiä esiintyi runsaasti: uurnia oli täytetty etukäteen ja vaalikampanjointi suosi Yhtenäistä Venäjää. Joidenkin oppositiopuolueiden osallistuminen vaaleihin oli estetty. Joillain äänestyspaikoilla vaalitarkkalijoiden ei annettu tarkkailla vapaasti.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa