Ympärileikkauksia vaaditaan kiellettäväksi

Wikiuutisista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

21. lokakuuta 2008

Suomen Korkeimman oikeuden jäsenille ja päättäjille suunnatussa avoimessa kirjeessä vaaditaan ympärileikkausten kieltämistä lailla. Korkein oikeus päätti 17.10.2008 antamassaan tuomiossa, että uskonnollisesta syystä tehty poikalapsen ympärileikkaus ei ole rangaistava teko, jos leikkaus tehdään asianmukaisesti ja kivunlievityksestä huolehditaan. Allekirjoittajien mukaan kuitenkin Perustuslaki ja Lapsen oikeuksien sopimus kieltävät syrjinnän, ja valtio on sitoutunut ryhtymään toimiin lapsen terveydelle haitallisten perinnäistapojen poistamiseksi.

Kirjeen allekirjoittajiin kuuluu muun muassa uskontotieteilijä Ilkka Pyysiäinen, Suomen Rauhanliiton puheenjohtaja Kalevi Suomela, uskonnonfilosofian dosentti Leo Näreaho, Skepsis ry:n puheenjohtaja Pertti Laine, oikeustieteen professori emeritus Antero Jyränki, kirjailija ja varatuomari Jarkko Tontti, Kristiina-instituutin tutkija Annamari Vänskä, vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma ja Sexpo-säätiön puheenjohtaja Tommi Paalanen.

Allekirjoittajiin kuuluu myös useita Vapaa-ajattelijain liiton johtohenkilöitä, kuten liiton puheenjohtaja Jussi K. Niemelä. Liitto on aikaisemmin antanut lausunnon pojille tehtävistä ympärileikkauksista. Allekirjoittajiin kuuluva erikoislääkäri, professori emeritus Esko Länsimies on ottanut kantaa poikien ympärileikkausten haitallisuuden puolesta muun muassa Mies vailla tasa-arvoa -kirjassa.

Lähteet[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa