Zagat tuo arvioinnit osaksi terveydenhuoltoa

Wikiuutisista

17. helmikuuta 2009

Zagat tuo arvioinnit osaksi terveydenhuoltoa
"Sillä, että lääkäri on vaarallisen taitamaton ei ole riippuvuussuhdetta hänen suosioonsa."

"Kannatan sananvapautta sekä elokuvien tai koulukurssien valintaa helpottavien kokemusten julkaisua, mutta lääkäreiden arvioinneissa piilee ainekset onnettomuuteen."
Zagat tuo arvioinnit osaksi terveydenhuoltoa

Pennsylvanian yliopiston bioetiikan keskuksen johtaja Arthur Caplan[1]

Ravintolaoppaistaan tunnettu Zagat on laajentamassa käyttäjien arvosteluihin pohjautuvaa liiketoimintaansa terveydenhuoltoon.

Zagat tuo arvioinnit osaksi terveydenhuoltoa
"Parhaimmillaankin pinnallisia, usein täysin valheellisia."

"Monessa tapauksessa ne (kommentit) ovat riitaantuneen työntekijän, entisen heilan tai jopa kilpailijan lisäämiä."
Zagat tuo arvioinnit osaksi terveydenhuoltoa

—Pohjois-carolinalainen neurokirurgi Jeffrey Segal[1]

Perinteiset Zagatin oppaat kattavat vapaa-ajanviettoon liittyviä aiheita, kuten hotellit, kylpylät, golf-radat, elokuvat ja yöelämän. Nyt yritys on pyytänyt Yhdysvaltain suurimpiin kuuluvan vakuutusyhtiön, WellPointin asiakkaita arvostelemaan lääkärikokemuksensa, ja arvoimaan esimerkiksi lääkärinsä kommunikointikykyä ja tämän kanssa saavutettua luottamussuhdetta.[2]

Yhdysvaltalaisyrityksen perustajiin kuuluvan Nina S. Zagatin[3] mukaan uudella toimintakentällä aiotaan edetä varovaisissa merkeissä. Esimerkiksi Zagatin ravintola-arvioiden yhteydessä antamaa kehoitusta pyrkiä naseviin ja nokkeliin sanankäänteisiin halutaan erityisesti välttää.[2]

Yhdysvaltalaislääkärit tyrmäävät suunnitelman yksikantaan[2]. Rocky Hillissä, Connecticutissa toimiva synnytyslääkäri Angelo S. Carrabba pahoitteli sitä, että Zagat suhtautuu asialleen omistautuneiden ja välittävien lääkäreiden antamaan lääketieteelliseen hoitoon samalla tavalla kuin aterian valmistamiseen[2]. Connecticutin lääketieteellisen seuran puheenjohtaja William Handelman pitää mielenkiintoisena, että yritys jolla ei ole mitään kokemusta alasta aikoo yrittää arvioida, kuinka hyvä jokin tietty lääkäri on[2]. Hän pitää mahdollisia arvioita erittäin subjektiivisina[2]. Kalifornialainen psykiatri Ronald C. Thurston taas arvioi, etteivät potilaat osaa kovinkaan hyvin arvioida hoitoon tarvittavien teknologioiden ja taitojen merkitystä[2]. Hän nostaa esille usein potilaiden laiminlyömät hoitoihin liittyvät ravintosuositukset, ja sen että nämä lopettavat usein lääkityksen omatoimisesti heti olon parantuessa[2].

Suomessa pohdintoihin terveydenhuoltoalan ammattilaisten arvioinneista on suhtauduttu suurella varauksella. Tästä huolimatta palveluja suunnitellaan. Esimerkiksi Kvalion Oy ilmoittaa avaavansa tämän vuoden alkupuolella arviointipalvelun avuksi yksityislääkärin valintaan[4].

Lähteet[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. 1,0 1,1 Zagat turns forcus to medicine
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Noted Rater of Restaurants Brings Its Touch to Medicine
  3. Zagat Survey avasi mobiilipalvelun Starcutin alustalla Finnish Digibusiness. 22.10.2007. Viitattu 17.2.2009.
  4. Hyvälääkäri.fi Kvalion. Viitattu 17.2.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa