Siirry sisältöön

Zimbabwe nälänhädän partaalla

Wikiuutisista

5. lokakuuta 2008

Yhdysvaltain avustusjärjestö USAID varoittaa, että zimbabwelaisten vakaa ravinnonlähde, maissi, saattaa loppua ensi kuuhun mennessä. Leipä on jo loppunut, koska tämän vuoden viljasato oli huonoin sitten 1960–70-lukujen itsenäisyyssodan. Sokerituotteetkin ovat loppumassa.

–Markkinoilla ei ole siementä, lannoitetta eikä viljelyskemikaaleja. Pankit eivät tarjoa viljelijöille luottoa. Heinäkuussa tuotimme noin 25 000 tonnia siemenmaissia, nyt sitä on enää 9 000, koska maanviljelijät päättivät syödä siemenensä tai myydä myllyille, kertoo maatalouden ongelmista pienviljelijöiden liiton edustaja Jabulani Gwaringa.

Zimbabwella ei edelleenkään ole toimivaa hallitusta. Presidentti Robert Mugaben ja oppositiojohtaja Morgan Tsvangirain neuvottelut hallituspaikoista ovat jumiutuneet. Mugaben maareformi vuonna 2000 romahdutti Zimbabwen maatalouden. Kaupallisilta maatiloiltaan häädetyt, pääosin valkoiset tilalliset odottavat, että tuleva hallitus päästäisi heidät takaisin tiloilleen. Mugaben ZANU-puolueen ja opposition välillä 15. syyskuuta solmitussa hallitussopimuksessa kuitenkin korostetaan vuonna 2000 tapahtuneen viljelysmaiden uusjaon lopullisuutta. Tsvangirain MDC-puolue väittää hyväksyneensä lopullisuuslausekkeen vaatien selvitystä, jossa määritellään, mikä viljelysmaa kuuluu kenellekin.

Kaupallisia maanviljelijöitä edustavan liiton puheenjohtaja Trevor Gifford kertoo, että edes kansainväliset ponnistelut seuraavien kuuden viikon aikana eivät pelasta tulevaa satokautta. Vaikka siemenviljaa saataisiinkin tarpeeksi, lannoitteet eivät voi riittää. –On jo selvää, että Zimbabwe tarvitsee ruoka-apua ainakin seuraaville 18 kuukaudelle, hän sanoo.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa