Siirry sisältöön

232 äänestäjän äänet joutuivat hukkaan Suomen vaaleissa

Wikiuutisista

28. lokakuuta 2008

Kunnallisvaaleissa sähköisen äänestyksen koekunnissa äänestäneistä Karkkilassa 49, Kauniaisissa 61 ja Vihdissä 122 henkilön äänet joutuivat hukkaan. Todennäköisesti nämä äänestäjät eivät olleet äänestyskoneella äänen annettuaan painaneet OK-painiketta, joten äänet eivät olleet rekisteröityneet. Viranomaiset tietävät, keiden äänestäjien äänestys keskeytyi. On mahdollista, että äänestäjät tai osa heistä olisi tarkoituksellisesti jättänyt äänestämisensä kesken.

Tämän vuoden kuntavaaleissa kokeiltiin äänestyskoneita ensi kertaa Suomessa. Kolmessa kokeilukunnassa annettiin 12 234 sähköistä ääntä. Äänestäjillä oli vaihtoehtona äänestää perinteisesti paperisella äänestyslipukkeella.

Oikeusministeriön mukaan äänestysjärjestelmän testauksessa ei tullut esille mahdollisuus, että äänestäjä keskeyttäisi äänestämisen vahingossa. Ministeriö selvittää, miten järjestelmää voisi kehittää, jotta äänestäjä saisi tiedon äänestyksen keskeytymisestä tai tositteen sen onnistumisesta. Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mukaan laki ei mahdollista vaalien perumista sähköisen äänestämisen kokeilukunnissa. Braxin kanta sähköisen äänestämisen jatkamiseen tulevissa vaaleissa on auki, mutta hän ei ole innostunut asiasta, jollei sähköinen äänestäminen lisää äänestysaktiivisuutta.

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) vaatii, että vaalit on kokeilukunnissa järjestettävä uudelleen. Hän on myös sitä mieltä, että jonkun tulisi nostaa kanne vaalituloksesta. Lain mukaan äänestyksen tuloksesta voi valittaa hallinto-oikeuteen, joka voi määrätä uudet vaalit tai oikaisun vaalitulokseen.

Vasemmistonuoret-järjestö vaatii hallitusta luopumaan sähköisestä äänestyksestä. Yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Saramo sanoo: ”Suomessa vaalitulosten pätevyys on ollut maailman huippua. Äänet on laskettu nopeasti ja luotettavasti. En voi käsittää miksi hallitus tuhlasi miljoonia järjestelmään, josta ei ole mitään hyötyä.”

Helmikuussa sähköisen äänestyksen kokeiluhankkeen hinnaksi arvioitiin 700 000–800 000 euroa.

Lähteet

[muokkaa]

Wikiuutisiin on lisätty uusia uutisia koskien aihetta sähköinen äänestys.

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa