Siirry sisältöön

KHO: Sähköisen äänestyksen kokeilukuntiin uudet vaalit

Wikiuutisista

9. huhtikuuta 2009

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on todennut, että Suomen viimevuotiset kunnallisvaalit järjestettiin virheellisessä järjestyksessä sähköisen äänestyksen kokeilukunnissa Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä. Helsingin hallinto-oikeus oli tammikuussa päättänyt, ettei vaaleja tarvitsisi järjestää uudelleen. Vaaleista hallinto-oikeudelle valittaneet veivät asian kuitenkin KHO:een.

Karkkilassa 49, Kauniaisissa 61 ja Vihdissä 122 äänestyskoneella annettua ääntä jäi kirjautumatta. KHO:n mukaan vaalien valmistelutoimenpiteet olivat kunnissa kokonaisuudessaan lainvastaiset, koska sähköisessä äänestysjärjestelmässä oli toimintovirhe ja äänestäjien kotiin lähetetyssä sähköisen äänestyksen ohjeessa oli puutteita.

Sähköisen äänestyksen kokeilukunnissa vaalit on järjestettävä uudelleen. Kauniaisten keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Thomas Bergin mukaan uusia vaaleja ei ehdittäne järjestää kesän europarlamenttivaalien yhteydessä. Viime vuonna virheellisissä vaaleissa valitut valtuutetut pysyvät uusintavaaleihin asti tehtävässään. Heidän tekemänsä päätökset pysyvät lainvoimaisina.

KHO äänesti ratkaisustaan. Yksi hallintoneuvos piti äänestyksestä annettuja ohjeita riittävän selvinä. Vaaleissa voi käyttää vaaliavustajaa ja oli mahdollisuus valita sähköisen äänestyksen ja paperisen äänestyslipukkeen välillä.

Tuija Brax

Kuka maksaa viulut?[muokkaa]

Lain mukaan kuntien on itse maksettava kunnallisvaalinsa. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) kertoo, että oikeusministeriö selvittää, voiko valtio jotenkin auttaa kuntia kuluissa. Brax arvioi, että uusintavaalien hinnaksi kolmessa kunnassa tulee 130 000 euroa.

Ehdokkaiden ja puolueiden vaalikampanjointia valtio ei tue.

Oikeusministeri tyytyväinen päätökseen[muokkaa]

Brax sanoo, että KHO:n päätös helpottaa sähköisestä äänestyksestä tehtävän selvityksen laatimista. KHO:n päätös asettaa sähköiselle äänestykselle tiukat vaatimukset.

Oikeusministeriön selvitys esitellään hallitukselle. Hallituksen on hallitusohjelman mukaan määrä päättää, siirrytäänkö koko Suomessa sähköiseen äänestykseen vuoteen 2015 mennessä.

Samat ehdokkaat[muokkaa]

Uusintavaaleissa on käytössä sama ehdokaslistojen yhdistelmä kuin mitätöidyissä lokakuun kunnallisvaaleissa. Myös äänestysaluejako ja äänioikeusrekisteri ovat samat kuin lokakuussa.

Uusissa vaaleissa ei käytetä sähköistä äänestysjärjestelmää.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa