Siirry sisältöön

Ateismikampanjasta kanneltiin kunnianloukkauksena ja kiihotuksena kansanryhmää vastaan

Wikiuutisista
Wikipedia
Katso myös artikkeli Ateistien bussikampanja Wikipediassa, vapaassa tietosanakirjassa.
Kuva ateistien bussimainoksesta Helsingissä

29. kesäkuuta 2009

Vapaa-ajattelijain liiton ja Suomen humanistiliiton meneillään olevasta ”Jumalaa tuskin on olemassa” -mainoskampanjasta pääkaupunkiseudun linja-autoissa on yksityishenkilön toimesta tehty kantelu Mainonnan eettiselle neuvostolle. Kantelun mukaan mainonta rikkoo uskonnonvapautta ja YK:n ihmisoikeusjulistusta. Kantelija pitää ongelmallisena esimerkiksi sitä, että muslimikuljettajat pakotetaan ajamaan busseja, joiden kyljissä on kampanjan mainoksia. Kampanja jatkuu vielä viikon ajan pääkaupunkiseudulla sekä erilaisella tekstillä Tampereella ja Turussa.

Vastineessaan kanteluun Vapaa-ajattelijain liitto ry:n puheenjohtaja ja Humanistiliitto ry:n hallituksen jäsen Jussi K. Niemelä muun muassa toteaa, että toisin kuin kantelija väittää, ”mainostajana en näe mainoksemme loukkaavan YK:n ihmisoikeusjulistusta. Päinvastoin, vakaumusten tasa-arvoa edistävänä ja siitä keskustelua herättävänä järjestönä mainoksemme tarkoituksena on nimenomaan edistää ihmisoikeusjulistuksessa mainittujen perusoikeuksien toteutumista yhteiskunnassamme. Uskonnottomien oikeus ilmaista vakaumuksensa julkisesti on taattu perustuslaissa sekä uskonnonvapaus- ja yhdenvertaisuuslaeissa.”

Vastineessaan Niemelä kiistää väitteet kunnianloukkauksesta ja kiihotuksesta.

”Kantelun tehnyt henkilö näyttää pyrkivän tavalliseen tapaan vaatimaan ideoille ja juuri omille ideoilleen etuoikeuksia, ei oikeuksia ja suojaa ihmisille, mihin ajatukseen koko puhe ihmisoikeuksista perustuu. Jos syytös hyväksytään, on rasisti jokainen ateisti joka kertoo rehellisesti mielipiteensä. Tästä näemme, ettei kyse ole mistään hyväntahtoisesta pyrkimyksestä pelastaa jotkut ihmiset väitetyltä rasismilta, vaan pahantahtoisesta pyrkimyksestä tehdä omien näkemysten arvostelusta rikollista rasismisyytöksen avulla.”

Niemelän mukaan mainokseen ei sisälly rasismia. Sanalla ”Jumala” isolla kirjaimella yksikkömuodossa viitataan hänen mukaansa vakiintuneeseen tapaan yksijumalisten uskontojen (muun muassa juutalaisuus, kristinusko, islam) jumalaan. Kampanja arvostelee monoteismia, mutta monoteistit itsekään eivät ole koskaan ajatelleet monoteismin kuuluvan jollekin erityiselle ihmisryhmälle tai rodulle. Samalla mainoksen jumala koskee kaikkien muidenkin uskontojen jumalia, joten maailman kansat tulevat mainoksessa tasa-arvoisesti huomioiduksi, Niemelä sanoo.

Lähteet

[muokkaa]

Wikiuutisiin on lisätty uusia uutisia koskien aihetta Ateistien bussikampanja.

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa