Siirry sisältöön

EK: Tietosuojavaltuutettu ei saa valvoa Lex Nokiaa

Wikiuutisista

18. toukokuuta 2009

Elinkeinoelämän keskusliiton lakimies Mikko Nyyssölä on lähettänyt sähköpostiviestin, jossa sanotaan, ettei tietosuojavaltuutetulle tulisi antaa tarkastusoikeutta niihin yrityksiin, joissa työntekijöiden sähköpostien tunnistetietoja tarkkaillaan Lex Nokian nojalla.

Sähköpostiviestin Nyyssölä osoitti useille asiaa koskevaa asetusta valmistelleille.

EK: Tietosuojavaltuutettu ei saa valvoa Lex Nokiaa
Tietysti yritykset joutuvat sopeutumaan asetettuihin sääntöihin, jos lähtevät [tunnistetietojen tarkkailujärjestelmän piiriin]
EK: Tietosuojavaltuutettu ei saa valvoa Lex Nokiaa

—pääministeri Matti Vanhanen

Nyyssölä kirjoittaa, että Lex Nokiassa ei ole säädetty tietosuojavaltuutetun tarkastusoikeudesta. Hän perustelee EK:n näkemystä myös sillä, että tietosuojavaltuutetulle ei tule antaa isompia valtuuksia kuin mitä poliisilla on.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) on EK:n kanssa eri mieltä. Hänen mukaansa tietosuojavaltuutetun tarkastusoikeus perustuu henkilötietolakiin. Brax sanoo, että eduskuntakin eli tässä käsityksessä hyväksyessään Lex Nokian. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) yhtyy Braxin näkemykseen. ”Aina lakien noudattamista pitää voida valvoa, vaikkei jotain ole erikseen laissa mainittu. Viranomaisilla pitää olla kyky valvoa. Se on osa oikeusturvaa”, hän perustelee Savon Sanomille.

Liikenne- ja viestintäministeriö taas yhtyy EK:n näkemykseen. ”Jos tarkoitus on mennä yritykseen tekemään tarkastuksia, se olisi pitänyt kirjoittaa lakiin”, sanoi LVM:n neuvotteleva virkamies Sanna Helopuro. Hän katsoo ministeriönsä voivan ottaa kantaa Lex Nokian kehittämiseen ja tulkintaan, koska laki valmisteltiin siellä.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa