Siirry sisältöön

Ensimmäiset geenimuunnellut vauvat syntyivät

Wikiuutisista

28. marraskuuta 2018

Tutkija He kertoo Lulusta ja Nanasta. (englanniksi)
(tiedoston yksityiskohdat)

Kiinalaistutkija He Jiankui ilmoitti maanantaina kokeestaan, jonka tuloksena syntyivät ensimmäiset ihmiset, joiden geenejä on muokattu alkiovaiheessa. Noin kaksi viikkoa sitten syntyneiden kaksostyttöjen geenien muuntelu tapahtui osana koeputkihedelmöitystä, jonka yhteydessä maljassa hedelmöitettyyn munasoluun ruiskutettiin Cas9-entsyymiä ja CRISPR-molekyylejä. Toimenpiteen tarkoituksena oli karsia alkioiden perimästä CCR5-geeni, jota HI-virus käyttää elimistöön tarttumiseen.

Geenimuunnellut vauvat tunnetaan nimillä Lulu ja Nana. Toisen tytön tapauksessa CCR5-geenistä saatiin vaimennettua sekä isältä että äidiltä perityt kopiot, minkä seurauksena hänestä tuli immuuni HIV:lle. Toisen tytön kohdalla jommaltakummalta vanhemmalta perityn CCR5-geenikopion vaimentaminen kuitenkin epäonnistui, joten hän ei ole immuuni tartunnalle.

He toteutti operaationsa salassa ja nähtävästi ilman lupaa. Hän työskentelee apulaisprofessorina Shenzhenin yli­opistossa, joka sanoutui irti kokeesta. Kokeeseen osallistui seitsemän pariskuntaa Kiinasta. He saivat valita joko normaalin tai geenimuuntelua sisältävän koeputkihedelmöityksen. Kaikki mukana olleet isät kantoivat HI-virusta.

Pienellä osalla ihmisistä CCR5-geeni puuttuu luonnostaan, mutta ihmiseen ei ole koskaan aikaisemmin tehty vastaavaa muunnosta geenitekniikalla. Geenimuokattujen lasten tuottamiseen käytettyyn tekniikkaan liittyvistä riskeistä ja mahdollisista sivuvaikutuksista ei myöskään ole olemassa tarkkaa tietoa. Tiedeyhteisön keskuudessa Hen koe onkin saanut osakseen tuomitsevia arvioita. Esimerkiksi Oxfordin yliopistossa työskentelevä bioeetikko Julian Savulescu piti sitä geeneillä pelattuna venäläisenä rulettina, jossa terveet lapset joutuivat koekaniineiksi.

CRISPR-työkalun kehittäjiin lukeutuva biokemisti Zhang Feng otti aiheeseen kantaa esittämällä lausunnon, jonka mukaan nykytilanteessa pitäisi asettaa toistaiseksi voimassa oleva maailmanlaajuinen kielto geenitekniikalla muokattujen alkioiden tuottamiselle, koska tekniikan riskit ovat mahdollisia hyötyjä suuremmat ja turvallisuusvaatimusten laatimiseen on nyt paneuduttava syvällisesti. Zhang kertoi myös olevansa syvästi huolissaan Hen koetta ympäröivästä läpinäkyvyyden puutteesta ja painotti lääketieteellisten edistysaskelten huolellisen testaamisen ja niitä koskevan avoimen keskustelun tärkeyttä.

Katso myös

[muokkaa]

Wikiuutisiin on lisätty uusia uutisia koskien tätä aihetta.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa