Kiistelty kiinalaistutkija katosi

Wikiuutisista

8. joulukuuta 2018

He Jiankui Hong Kongissa järjestetyssä geenimuokkausta käsitelleessä kokoontumisessa 28. marraskuuta 2018.

Viime viikolla ensimmäisten geenimuunneltujen vauvojen syntymästä ilmoittanut kiinalaistutkija He Jiankui on ollut yli viikon kateissa. Ennen katoamistaan He kertoi muokanneensa kyseisten kaksostyttöjen geenejä alkiovaiheessa tyttöjen vanhemmille annettujen hedelmöityshoitojen yhteydessä. Hän puhui aiheesta keskiviikkona 28. marraskuuta Hong Kongin yliopistolla järjestetyssä geenimuokkausta käsitelleessä kokoontumisessa, mutta sen jälkeen hänestä ei ole tehty minkäänlaisia havaintoja. Shenzhenin SUST-yliopisto kiisti mediassa liikkuneet huhut, joiden mukaan He olisi pidätetty.

He joutui tiedeyhteisön ankaran arvostelun kohteeksi sovellettuaan CRISPR/Cas9-geenimuokkausteknologiaa ihmisalkioihin, ja häntä on jopa kutsuttu ”kiinalaiseksi Frankensteiniksi”. Lisäksi Kiinan tieteen ja teknologian varaministeri sulki vastikään Hen laboratorion ja maan kansallinen terveyslautakunta on käynnistynyt hänen koettaan koskevan tutkinnan.

He Jiankui paneelikeskustelussa Hong Kongin yliopistolla. Hänen ympärillään istuvat keskustelun vetäjinä toimineet Robin Lovell-Badge (vasemmalla) ja Matthew Porteus (oikealla).

Hong Kongissa pidetyssä kokoontumisessa He sanoi olevansa ylpeä saavutuksestaan ja kertoi omana näkemyksenään, että olemassa oleva teknologia pitäisi saattaa ihmisten saataville varhaisessa vaiheessa, jotta se hyödyttäisi apua tarvitsevia. Hän myös paljasti kokeensa johtaneen kaksostyttöjen syntymän ohella toiseenkin mahdollisesti geenimuunnellun ihmisen syntymään huipentuvaan raskauteen. Se on kuitenkin vielä hyvin varhaisessa vaiheessa.

He rahoitti kiistellyn geenimuokkauskokeensa itse. Hän on saanut aiemmin paljon myönteistä palautetta geeniteknologia-alalla tekemästään työstä. Hän on kuuden teknologiayrityksen laillinen edustaja, ja hänen startup-yrityksensä ovat keränneet rahoitusta kymmenien miljoonien Yhdysvaltain dollarien edestä sekä Kiinasta että muualta maailmasta. Yksi startupeista on Hen vuonna 2012 perustama Direct Genomics, joka valmistaa massatuotantona hänen kehittämiään yhden molekyylin sekvenssereitä.

He on Shenzhenin SUST-yli­opiston apulaisprofessori, mutta hän on ottanut sieltä palkatonta vapaata voidakseen keskittyä yritystensä hoitamiseen. Yliopiston luvalla hän on kuitenkin saanut pitää apulaisprofessorin asemansa. He on kertonut sanomalehtihaastattelussa yli­opiston saavan 10–30 prosentin osuuden hänen samoin kuin muidenkin yliopiston opetusvirkojen haltijoiden harjoittaman yksityisen liiketoiminnan tuotoista.

Aiemmin yhdysvaltalaisessa Stanfordin yliopistossa postdoc-tutkijana toiminut He on mukana Kiinan hallituksen Tuhannen lahjakkuuden ohjelmassa, joka lanseerattiin vuonna 2008. Sen tavoitteena on houkutella muissa maissa työskennelleitä kiinalaisia huippututkijoita Kiinan yliopistoihin merkittävien virkojen ja huomattavien tutkimusrahoitusten avulla. Yhdysvaltain tiedusteluneuvosto (National Intelligence Council) esitti tänä vuonna arvion, jonka mukaan ohjelman tavoitteena olisi edesauttaa yhdysvaltalaisen tietotaidon ja teknologian laitonta siirtymistä Kiinaan.

Katso myös[muokkaa]

Katso myös tähän aiheeseen liittyvät aiemmat uutiset.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa