Siirry sisältöön

Finanssikriisi: Hurja lasku pörssikursseissa ympäri maailman

Wikiuutisista

6. lokakuuta 2008

Rahoitusmarkkinoiden kriisin kärjistyminen on pudottanut tänään pörssikursseja ympäri maailmaa. Moskovassa pörssikauppa keskeytettiin kolmesti liian kovan kurssilaskun takia. Helsingin pörssissä nähtiin tänään vuoden pahin pörssikurssien lasku, 7,6 %. New Yorkissa Dow Jones -indeksi laski alle 10 000 pisteen. Laskua on ollut myös Sydneyn ja Tokion pörsseissä sekä muualla Aasiassa. Säikähtäneet sijoittajat pyrkivät turvaamaan omaisuutensa vaihtamalla osakkeitaan kultaan ja muihin ”turvallisiin” sijoituskohteisiin.

Mullistukset markkinoilla näkyivät myös raaka-aineiden hinnassa. Esimerkiksi Pohjanmeren Brent-raakaöljyn ensi kuun toimitusten hinta laski yli neljä prosenttia reiluun 86 euroon tynnyriltä.

Euroopassa ovat laskeneet etenkin pankkiosakkeiden kurssit. Euroopan keskuspankki lainasi tänään pankeille 50 miljardia euroa nk. yliyönrahaa eli rahaa, jolla pankit tasaavat tilinsä. Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuivat tänään Luxemburgissa käsittelemään Euroopan pankkikriisiä.

Suomen valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) peräänkuulutti EU-maille yhteistä talletussuojaa. Hänen mukaansa EU-maiden väliset erot talletussuojassa ovat ongelmallisia, koska ne vaikuttavat pankkien kilpailukykyyn. ”Tarvitsemme yhteisen päätöksen talletusten suojaamiseksi, ja järkevä taso pitää miettiä yhdessä”, hän sanoi. Useat EU-maat ovat nostaneet talletussuojaansa viime päivinä estääkseen pääomia pakenemasta pankeista. Suomessa talletussuoja on 25 000 euroa, eikä sen korottamiseen ole Kataisen mukaan tarvetta.

Maailmanlaajuinen finanssikriisi on painanut pörssikursseja jo vuoden ajan. Suurista suomalaisista yhtiöistä Metson, Outotecin ja Rautaruukin kurssit ovat pudonneet lähemmäs 70 prosenttia vuoden aikana, ja monen muunkin markkina-arvo on laskenut alle puoleen vuoden takaisesta. Lasku on ollut rajua vuoden aikana myös pienillä ja keskisuurilla yrityksillä.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa