Siirry sisältöön

Islantilaiset hylkäsivät Icesave-lain

Wikiuutisista

8. maaliskuuta 2010

Kansanäänestykseen päätynyt Icesave-sopimus hylättiin lauantain kansanäänestyksessä. Äänestysprosentti jäi alhaiseksi, sillä Iso-Britannia ja Alankomaat neuvottelevat parhaillaan Islannin kanssa paremmasta sopimuksesta kuin mitä äänestys koski. Neuvottelut uudesta sopimuksesta jatkuvat ensi viikolla. Kansanäänestys oli pitkälti symbolinen osoitus siitä, kuinka vihaisia islantilaiset ovat maan talouskriisiin johtaneista syistä ja talouspolitiikasta sekä siitä, miten huonot ehdot maan hallitus ja parlamentti olivat hyväksyneet alkuperäisessä Icesave-sopimuksessa.

Kansanäänestys Icesave-korvauksista
Vastaan Puolesta Äänestysprosentti*
93,2 % 1,8 % 62,7
*) Rekisteröityneistä äänestäjistä

Edes Islannin pääministeri Jóhanna Sigurðardóttir ei äänestänyt; hän oli ilmoittanut tämän jo etukäteen. Uusi Islanti -nimisen poliittisen painostusryhmän jäsenet kävivät hänen talollaan suostuttelemassa häntä äänestämään, mutta hän ei ollut kotona.

Ruohonjuuritason painostusryhmä järjesti myös toisen mielenilmauksen lauantaina: se oli huutokauppaavinaan entisen Landsbanki-pankin johtajan pojan Björgólfur Thor Björgólfssonin kotitaloa. Kansanäänestyksessä oli kyse juuri Landsbankin ulkomaalaisille markkinoimista korkeakorkoisista Icesave-pankkitileistä, joiden menetetyt talletukset Britannia ja Alankomaat maksoivat kansalaisilleen. Icesave-korvausten yhteismäärä on noin neljä miljardia euroa.

”Kansanäänestyksen tulos oli odotettu. Korvaukset ovat herättäneet voimakasta suuttumusta ja pöydällä on jo parempi sopimus”, kommentoi Islannin keskuspankin johtaja Már Guðmundsson Reutersille. Hän uskoo, että Icesave-kiistassa päästään sopimukseen lähiviikkoina. Sopimus on ehtona Kansainvälisen valuuttarahaston ja Pohjoismaiden Islannille myöntämille tukiluotoille.

Katso myös tähän aiheeseen liittyvät aiemmat uutiset.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa