Siirry sisältöön

Keskustelu:Saimaannorpan sukupuuton ehkäisy Suomessa vaatisi uusia suojelutoimia

Sivun sisältöä ei tueta muilla kielillä.
Lisää aihe
Wikiuutisista
Viimeisin kommentti: 15 vuotta sitten käyttäjältä Watti aiheessa Samanaikaiset hankkeet ja katso myös

Ilahduttavaa että näinkin tärkeä asia aktivoi ihmisiä, mutta artikkeli ei saisi asettaa kysymyksiä joihin ei anneta tunnustetun tahon vastauksia. Nuo ilmaan heitetyt kysymykset pitäisi poistaa artikkelista. Nuo oman raportoinnin tiedot saattavat pitääkin paikkansa, mutta tulisi osoittaa mistä tiedot on kerätty, paikka näille on tämä keskustelusivu. --Argus 25. toukokuuta 2009 kello 18.52 (UTC)Vastaa

Poistoja on tehty ronskisti [1] ja mielestäni ne vaativat perusteluita. Mielestäni asiallisia lähteellisiä tietoja ja viittauksia muihin artikkeleihin on poistettu. Watti 26. toukokuuta 2009 kello 16.44 (UTC)Vastaa
Laitoin aikaisemmin alkupuolella olleen saimaannorpan suojelusta kertovan kappaleen ny loppuun taustatietojen yhteyteen.
Kohta ",missä saimaannorpat elävät ja asia tunnetaan parhaiten" on varsin kantaaottava. Miksi tämä saa jatkua?-kohta vaatisi ainakin uudelleenkirjoituksen. Tuosta ei saanut selvää, onko se omaa tutkimusta vai onko Martelius sanonut noin. --Thi 26. toukokuuta 2009 kello 18.41 (UTC)Vastaa

Samanaikaiset hankkeet ja katso myös

[muokkaa]

Poliittisten perusteiden ymmärtämiseksi mielestäni on neutraalia kertoa puolueen muista ympäristöhankkeista. Kuinka moni on esimerkiksi tajunnut, että Tapiola keskusta ollaan rakentamassa täyteen ja siihen on reagoitava heti, jos käyttää demokratian valitusoikeutta valtuuston päätöksistä. Tästäkin aiheesta toivoisin artikkelia. Viittaamani hankkeet ovat ainakin keskustan ja kokoomuksen kannattamia.
Lamaannutetaan tai ylikuormitetaan vihollisen havaintokyky ja tapahtumien hahmotus, siten ettei vihollinen kykene vastarintaan. Jos kymmeniä muutoksia toteutetaan yhtä aikaa eri tahoilla, väestö lamaantuu ja vastarinta herpaantuu.
Shokkihoito: w: Naomi Klein Tuhokapitalismin nousu, WSOY 2007 s.182

Samanaikaisia keskustapuolueen poliittisia hankkeita ovat ainakin turpeen oton lisääminen IEA:n mielipiteen vastaisesti, soiden suojelun oikeustaistelut Suomen luonnonsuojeluliiton mielipiteen vastaisesti, metsäteollisuuden taloustukineuvottelut ja Tapiolan keskustan rakentaminen tiiviiksi kerrostaloalueeksi suojaavien puiden ja leikkikenttien sijaan. Tapiolassa kaavamuutos hyväksyttiin asukkaiden ja äänestäjien mielipiteiden vastaisesti toukokuussa 2009. Espoon valtuutetuista enemmistö tuki metsäteollisuuden, HOK:n hautaustoimiston, kiinalaisen ravintolan ja rakennusyritysten etuja äänestäjien mielipiteiden ja Eliel Saarisen ja Heikki von Hertzenin kulttuuriperinteen vaalimisen sijaan.
==Katso myös==
* Vapon valitus: Mörninsuo luontoarvoton
* Luonnonsuojeluliitto kanteli aluehallinnosta oikeuskanslerille
* Uusi Tapiola: tiivis kasarmi vanhuksille

Watti 1. kesäkuuta 2009 kello 16.59 (UTC)Vastaa

Suojelu

[muokkaa]

Korjauksissa järjestys parani, kiitos. Ohessa puuttuva lähde: Watti 27. toukokuuta 2009 kello 16.51 (UTC)Vastaa

Saimaannorpan suojelusta vastaa metsähallitus ja sitä ohjaa ympäristöministeriö. Suojeluun osallistuu ympäristökeskukset, Joensuun yliopisto, TE-keskukset ja WWF. Saimaannorppa, sen pesä ja lepokivet ovat luonnonsuojelulailla rauhoitettuja. Saimaannorppa on Suomen luonnonsuojeluliiton tunnuseläin.
ref. Saimaannorppa, maailman uhanalaisin hylje, Metsähallitus 12/2006

Lisätään keskusteltavaksi:

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan Suomi rikkoo EU:n luontodirektiiviä, kun se ei huolehdi velvoitteestaan suojella äärimmäisen uhanalaista lajia.
Joka toinen kuutti hukkuu verkkoihin, Luonnonsuojelija 2/2009 s. 4
Suojelutaso 400 yksilöä ja 80 kuutin vuosisynnytys ei täysin täytä direktiivin vaatimuksia, mutta vähentää välittömän sukupuuton uhkaa. Nyt sopimus kattaa 600 km2. Tarve on 1 800 km2 15.4.-30.6. Vapaaehtoinen verkkokalastusrajoitus aloitettiin vuonna 1982. Rajoituksista huolimatta kuutteja on hukkunut vuosittain verkkoihin ja norppamäärä on pienentynyt. Nyt synnyttäviä naaraita on 60.
Verkkokielto saimaannorppa-alueille!, Luonnonsuojelija 2/2009 s. 4 Watti 28. toukokuuta 2009 kello 16.53 (UTC)Vastaa