Siirry sisältöön

Lyhyesti – viikko 13/2009

Wikiuutisista

60 kuoli padon murruttua Jakartassa

[muokkaa]

Kovat sateet saivat aikaan padon murtumisen Jakartassa perjantaina aamuyöllä. Kahdelta yöllä satoja taloja päin virrannut vesi ja muta yllättivät nukkuneet ihmiset, ja ainakin 60 sai surmansa. Satoja asukkaita evakuoitiin läheiselle yliopistolle. Yksi pelastustöihin osallistunut sanoi nähneensä ainakin 70 ruumista ja kertoi kymmenten hänen naapurustonsa ihmisten olleen vielä kateissa.

Itsemurhapommittaja iski moskeijaan Pakistanissa

[muokkaa]

Itsemurhapommittaja iski perjantaina kesken rukoushetken moskeijaan, jossa oli ehkä 250 ihmistä. Surmansa sai ainakin 48 ihmistä, joista monet olivat siviilejä. Kuolonuhrien joukossa oli kourallinen paikallisten turvallisuusjoukkojen jäseniä. Tapaus sattui Bagiarin kylässä. Alueella on kahinoita kilpailevien heimojen ja militanttiryhmien kesken, mutta se on myös läpikulkualuetta NATOn ja Yhdysvaltain Afganistanin-joukoille.

Thaimaassa isot mielenosoitukset

[muokkaa]

Jopa 30 000 ihmistä kerääntyi Thaimaan hallituksen rakennuksen ympärille torstai-iltana. Entisen pääministerin Thaksin Shinawatran kannattajat sanoivat nykyhallituksen tulleen valtaan laittomasti kolme kuukautta sitten. Viime vuonna Shinawatran vastustajat piirittivät hallituksen rakennusta kolme kuukautta ja valtasivat lentokenttiäkin, ja lopulta pääministeri joutui viralta. Shinawatran punaisiin paitoihin sonnustautuneet kannattajat jatkoivat mielenosoitustaan perjantaina, mutta uusi pääministeri Abhisit Vejjajiva ei aio erota.

Matti Vanhanen kihloihin

[muokkaa]
Matti Vanhanen

Suomen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kihlautui torstaina Sirkka Mertalan kanssa, kertoi perjantain Ilta-Sanomat. Pari oli seurustellut tiettävästi yli vuoden ennen kihlaustaan.

Matti Vanhasen lähettämistä sähköpostiviesteistä nousi tällä viikolla kohu. Jotkut tutkijat ovat arvelleet, että kihlauksen ajoituksessa olisi laskelmointia ja julkisuuskuvan koordinointia. Matti Vanhanen vakuuttaa, että kihlautumisen ajoitus samalle viikolle kohun kanssa oli sattumaa.

Euroopassa siirryttiin kesäaikaan

[muokkaa]

Kelloja käännettiin Euroopassa tunnilla eteenpäin viikon lopuksi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Monet Euroopan maat siirtyivät kesäaikaan kello yksi yöllä (UTC). Poikkeuksiakin löytyy: esimerkiksi Islanti ei noudata kesäaikaa lainkaan.

Australiassa puolestaan kesäaika päättyi sunnuntaina. Toukokuussa Länsi-Australiassa järjestetään kansanäänestys siitä, noudatetaanko kesäaikaa jatkossa vai ei.

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa