Lyhyesti – viikko 25/2008

Kohteesta Wikiuutiset
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuljetusala suunnitteli mielenilmausta juhannuksen alle[muokkaa]

Uutisvälineissä kerrottiin maanantaina kuljetusyrittäjien keskuudessa levinneistä tekstiviesteistä, joissa kehotettiin hidastelemaan juhannusliikenteessä protestina polttoaineiden hinnoille. Ajatuksena oli ajaa juhannusaatonaaton puolestapäivästä lähtien 20 kilometrin tuntivauhtia, mikä jumiuttaisi juhannuksen menoliikenteen.

Kuljetusyrittäjien liitto SKAL irtisanoutui mielenilmauksesta. Poliisitahot kommentoivat, että rekkojen hidastelu olisi riski liikenneturvallisuudelle. Poliisi ilmoitti, että puuttuisi protestoijien toimintaan sakottaen.

Mielenilmaus peruuntui keskiviikkoiltana. Hankkeen alullepanija sanoi, että aiheesta oli jo noussut riittävästi keskustelua. Hän lähetti kuljetusyrittäjien keskuuteen uuden tekstiviestin, jolla perui mielenilmauksen.


Irlannin kansanäänestyksen tulosta pohdittiin EU:ssa[muokkaa]

Irlantilaiset hylkäsivät Euroopan unionin uuden perussopimuksen, Lissabonin sopimuksen, kansanäänestyksessä edellisviikon torstaina. EU-maiden ulkoministerit kokoontuivat Luxemburgiin maanantaina pohtimaan sopimuksen jatkoa. Tilanne oli samankaltainen kuin kolme vuotta aikaisemmin, kun Euroopan perustuslaki hylättiin kansanäänestyksissä Ranskassa ja Alankomaissa.

EU:n puheenjohtajamaan Slovenian ulkoministeri korosti lausunnossaan, että Irlannin äänestystulosta on kunnioitettava. Lissabonin sopimusta ei kuitenkaan haluttu "julistaa kuolleeksi", vaan yleisesti kehotettiin jatkamaan sen ratifiointia maissa, joissa ratifiointia ei ollut vielä tehty. Haettiin ratkaisua, jolla saataisiin sekä kunnioitettua Irlannin äänestystulosta että kierrettyä äänestystulos.

Isossa-Britanniassa parlamentti ratifioi Lissabonin sopimuksen myöhemmin kuluneella viikolla. Sopimuksen tulevaisuutta käsiteltiin torstaina alkaneessa EU:n huippukokouksessa.

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Digg.comissa Jaa Redditissä