Siirry sisältöön

Myanmarin johtaja lupailee vaaleja täksi vuodeksi

Wikiuutisista

4. tammikuuta 2010

Naypyidaw, Myanmar. Myanmarin (aiemmin Burma) sotilashallituksen johtaja Than Shwe ilmoitti, että maassa aiotaan järjestää tänä vuonna vaalit. Tarkkaa päivämäärää hän ei kertonut. Ilmoitus oli osa itsenäisyyspäivän puhetta; Myanmar juhli 62-vuotista itsenäisyyttään 4. tammikuuta.

Hallituksen vastustajat pitävät tulevia vaaleja silmänlumeena, sillä sotilashallituksen laatima perustuslaki takaa, että neljänneksen parlamenttipaikoista saavat sotilaat. Kuuluisan toisinajattelijan Aung San Suu Kyin oppositiopuolue NLD ei tunnusta perustuslakia eikä vielä ole päättänyt, osallistuuko vaaleihin. Aung San Suu Kyin ei itse odoteta osallistuvan vaaleihin millään tavalla, sillä hänen kotiarestiaan pidennettiin viime vuonna, niin että se päättyy vasta vuonna 2011.

Viimeksi Burmassa järjestettiin vaalit vuonna 1990. Tuolloin NLD voitti vaalit, mutta sotilasjuntta hylkäsi vaalituloksen ja esti Aung San Suu Kyitä nousemasta pääministeriksi.

Puheessaan Than Shwe sanoi: ”Suunnitelmia vaalien järjestämiseksi systemaattisesti tänä vuonna ollaan panemassa täytäntöön. Mitä siihen tulee, koko kansan on tehtävä oikeita päätöksiä.” BBC:n ja Guardianin mukaan monet myanmarilaiset tulkitsevat viestin uhkauksena äänestää sotilashallituksen haluamalla tavalla. Shwe korosti, että ainoa tapa demokratian tuomiseksi Myanmariin on hänen seitsenvaiheinen ”tiekartta demokratiaan”.

Viime viikolla lähettämässään kirjeessä Ison-Britannian pääministeri Gordon Brown kehotti Myanmarin johtajaa järjestämään vapaat, reilut vaalit.

Wikiuutisiin on lisätty uusia uutisia koskien tätä aihetta.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa