Siirry sisältöön

NLD ei osallistu Myanmarin vaaleihin

Wikiuutisista

29. maaliskuuta 2010

Kotiarestissa olevan oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin puolue NLD ei aio rekisteröityä tänä vuonna pidettäviä parlamenttivaaleja varten. Puolueen sata vanhempaa jäsentä päättivät asiasta kokouksessa Yangonissa tänään.

Sotilashallitus on määrännyt, että vaaleihin osallistuvien ryhmittymien on rekisteröidyttävä puolueiksi toukokuun ensimmäiseen viikkoon mennessä ja rekisteröimättä jättäminen tarkoittaa, että puolue lakkaa olemasta.

Myanmarissa oli vaalit viimeksi vuonna 1990, jolloin NLD voitti mutta sotilaat estivät sitä nousemasta valtaan.

”Olemme uhranneet elämämme 20 vuoden ajan, ja lopulta meidän on luovutettava näin. Joten voitte kuvitella, miltä sydämessämme tuntuu”, kuvaili tuntojaan NLD:n kokoukseen osallistunut Nann Khin Htwe Mying. Toinen puolueen jäsen, Win Tin, entinen poliittinen vanki, olisi halunnut puolueensa osallistuvan vaaleihin. Ennen kokousta hän kuitenkin sanoi, että NLD:n jäsenet voivat joka tapauksessa pitää demokraattiset periaatteensa.

Aung San Suu Kyin asianajaja kertoi viime viikolla, että Suu Kyi ei toivo puolueensa osallistuvan vaaleihin epäoikeutettujen rekisteröintisääntöjen vuoksi. Sotilasjuntta on määrännyt, että puolueiden on erotettava rikoksista tuomitut jäsenensä.

NLD vei uuden vaalilain Myanmarin korkeimpaan oikeuteen tässä kuussa, mutta oikeus ilmoitti ettei sillä ole valtuuksia käsitellä asiaa. Puolueen nostama oikeusjuttu oli symbolinen, sillä Myanmarin oikeusistuimet asettuvat poikkeuksetta sotilasjuntan puolelle.

Katso myös tähän aiheeseen liittyvät aiemmat uutiset.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa