Poliisin toiminnassa moitittavaa Smash Asem -tapahtumassa
28. marraskuuta 2007 (päivitetty 29. marraskuuta 2007)
Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt piti keskiviikkona julkaistussa ratkaisussaan poliisien toimintaa 9. syyskuuta 2006 järjestetyssä Smash Asem-mielenosoituksessa osin lainvastaisena. Suurimpina ongelmina pidettiin ilmeisen rauhallisten ihmisten saartamista Kiasmalla ja yleisesti kiinniottojen laajuutta. Tapahtumassa otettiin kiinni 136 ihmistä. Tällöin pidettiin muun muassa 17 tuntia kiinniotettuna Suomen Kuvalehden työssään ollutta valokuvaajaa. Lindstedtin näkemyksen mukaan kuvaajan kiinniotto ei ollut tarkoituksellista toimittajan työn estämistä vaan sattumaa.
Poliisilla oli Lindstedtin mukaan laillinen oikeus keskeyttää mielenosoitus. Apulaisoikeusasiamies on kuitenkin huomauttanut kahdessa tapauksessa ylikonstaapelia ja poliisilaitosta perusteettomista kiinniotoista, joissa ainoa peruste vuorokauden pituisille säilöönotoille oli se, että kiinniotetut olivat humalassa paikalla.
Arvostelun kohteena on myös mielenosoittajien kahlitseminen linja-autoon. Selvityksen mukaan pidettiin selvitettynä, että jotkut kiinniotetut olivat joutuneet tekemään tarpeitaan linja-auton lattialle kädet penkkiin kahlittuina rajavartiomiesten avustamana ja lukuisten muiden henkilöiden läsnä ollessa. Apulaisoikeusasiamies katsoi, ettei tällainen nöyryyttävänä pidettävä menettely ole hyväksyttävää.
Tapaus poiki yli 60 kantelua poliisin toiminnasta. 136:sta mielenosoittajana kiinniotetusta vain 83:n kohdalla oli syytä edes epäillä rikosta, ja jäljelle jääneistä vain 33:n syyte koski mellakkaa, pullojen heittelemistä poliiseja kohti tai poliisin väkivaltaista vastustamista. Alun perin syytteen sai myös kansanedustaja Paavo Arhinmäki, jonka syytteistä luovuttiin. Apulaisoikeusasiamies ei ottanut kantaa syytteen saaneiden kantelijoiden kiinniottojen perusteisiin, koska asia on vielä vireillä käräjäoikeudessa. Myöskään yksikään poliisin liiallisesta voimankäytöstä tehdyistä rikosilmoituksista ei ole ehtinyt vielä käräjäoikeuteen asti.
Ristiriitaisuudet tapahtumien kulussa
[muokkaa]Raportissa ilmeni myös ristiriitaisuuksia eri toimijoiden välillä, osin sellaisissa kohdin, joita on oikeusasiamiehen mukaan mahdotonta luotettavasti enää tarkistaa, mutta joista raportti kertoo eri osapuolten näkemykset. Esimerkiksi pidätyksissä bussiin raportissa kerrotaan seuraavanlaisesti:
Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen 3.11.2006 antaman selvityksen mukaan "havaintoja "alleen laskemisesta" ei ole tullut poliisin tietoon, ja jos tällaisia tarpeita olisi ilmoitettu tapahtumapaikalla, niiden hoitamiseen olisi kyllä järjestetty mahdollisuus." Kuitenkin rajavartiolaitokselta saadun selvityksen mukaan ainakin kaksi tai mahdollisesti kolme henkilöä on tehnyt tai joutunut tekemään tarpeensa linja-auton lattialle rajavartiomiesten avustamana. Kapteeniluutnantti Tomi Kivenjuuren mukaan toimintaa johtanut poliisin edustaja oli antanut ohjeen, ettei ketään irroteta, vaan kaikki hoitavat tarpeidenteon omalta paikaltaan.
Vastaavasti näkemykset olosuhteista kiinnioton yhteydessä eroavat.
Selvityksen mukaan lääkäri tarkasti kaikki kiinniotetut seuraavana aamuna. ... Kiinniotetut saivat aamupalan ja puolenpäivän jälkeen lämpimän aterian. Illallinen oli klo 16:n aikaan. Selvityksen mukaan kaikki, joiden tarve saada erikoisruokaa oli tiedossa aterioita tilattaessa, saivat sitä: esimerkiksi vegaanit sienikääryleitä ja kasvissyöjät kasvispyöryköitä. Erikoisruokavalioita noudattavien ruoka tilattiin ravintolasta. Ruokien saavuttua ilmoittautui vielä yksittäisiä henkilöitä vegaaneiksi, jolloin heille tarjottiin tilattujen aterioiden lisäksi muuta ylimääräistä ruokaa kuten sämpylöitä.
Tähän Smash Asemissa pidätetty Viima-nimimerkillä kirjoittava kirjoittaja vastaa blogissaan:
Helsingin poliisi esimerkiksi väittää oikeusasiamiehelle, että kaikille kiinniotetuille tarjoiltiin lämmin ateria heidän ollessaan poliisin huomassa. Itse en koko kiinniottoni aikana lämmintä ruokaa nähnytkään, enkä muista kenenkään muunkaan lämpimän aterian syömistä mainostaneen vaan paremminkin useimmat valittelivat nälkäänsä. Poliisi väittää edelleen myös, että lääkäri tarkasti kaikki kiinniotetut mahdollisten vammojen varalta heti aamulla. Koko kiinniottoni aikana en itse tavannut lääkäriä missään vaiheessa, enkä kuullut tai huomannut kenenkään muunkaan lääkärintarkastuksesta puhuneen.
Katso myös
[muokkaa]Lähteet
[muokkaa]- Yle, 28.11.2007 ,Poliisille moitteita Smash Asemista
- Helsingin Sanomat, 28.11.2007, Poliisi toimi lainvastaisesti Smash Asemissa
- Oikeusasiamies.fi, 28.11.2007 ,Poliisi menetteli osin lainvastaisesti Smash ASEM -mielenosoituksen yhteydessä
- Apulaisoikeusasiamiehen päätös: dnro 1836/2/07, 28.11.2007, Viranomaisten toiminta Smash Asem -mielenosoituksen
Wikiuutisiin on lisätty uusia uutisia koskien aihetta Smash Asem.
- Wikipediassa on artikkeli aiheesta Smash Asem.
- Smash Asem -mielenosoituksesta ehdollisia vankeustuomioita