Siirry sisältöön

Presidentti Kaczyńskin ruumiin kohtalo kyseenalaistettu

Wikiuutisista

24. joulukuuta 2010

Lech Kaczyńskin ja tämän vaimon arkut haudattiin kryptaan 18. huhtikuuta.

Varsova, Puola. Puolan huhtikuussa kuolleen presidentin Lech Kaczyńskin jäännösten kohtalosta on esitetty epäilyksiä. Lech Kaczyńskin kaksoisveli Jarosław Kaczyński sanoi maanantaina, ettei tunnistanut veljensä ruumista, kun se oli tuotu Puolaan.

Jarosław oli aiemmin tunnistanut ruumiin Smolenskissa Venäjällä heti huhtikuisen lentoturman jälkeen. Presidentti Kaczyńskiä ja kymmeniä korkea-arvoisia puolalaisia Katynin joukkomurhan muistojuhlaan kuljettanut Tupolev Tu-154M syöksyi maahan, ja kaikki matkustajat kuolivat.

Turman tutkimuksiin osallistunut lakimies Rafał Rogalski pyysi keskiviikkona Puolan syyttäjänvirastoa selvittelemään Kaczyńskin ruumiin kuljetusta Venäjältä kotimaahan.

Jotkut turmassa kuolleiden omaiset, myös Jarosław Kaczyński, harkitsevat ekshumaation pyytämistä sen selvittämiseksi, saivatko he venäläisviranomaisilta oikeat omaistensa jäännökset haudattaviksi. ”Minulla on syitä sanoa, että kaikki Smolenskissa suoritetussa ruumiinavauksessa olleet ruumiinosat eivät kuuluneet Puolan presidentille”, Jarosław Kaczyński sanoi Puolan radion mukaan.

Wall Street Journalin toimittaja arvioi, että Kaczyńskin kertomuksen uskottavuutta heikentää se, että hän tuo esille epäilyksensä vasta kahdeksan kuukautta tapahtuneen jälkeen. Toisaalta epäilyksiä venäläisviranomaisten toiminnan suhteen herättää se, että venäläiset jättivät lentokoneen hylyn säälle alttiiksi huolimatta puolalaisten pyynnöistä suojata se, onnettomuuspaikalta löydettiin ruumiinosia vielä sen jälkeen kun tutkimusten piti olla huolella suoritetut, ja Puola hylkäsi venäläisten onnettomuustutkintaraportin vedoten epäselvyyksiin venäläisen sotilaslentokentän toiminnassa onnettomuuspäivänä.

Katso myös tähän aiheeseen liittyvät aiemmat uutiset.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa