Siirry sisältöön

Puolan istuva presidentti kuollut lentoturmassa

Wikiuutisista
Lech Kaczyński, 18. kesäkuuta 1949, Varsova10. huhtikuuta 2010, Smolinsk, Venäjä.

10. huhtikuuta 2010

Puolan presidenttinä vuodesta 2005 toiminut Lech Kaczyński on kuollut tänään lento-onnettomuudessa lähellä Smolenskin kaupunkia, joka sijaitsee Länsi-Venäjällä. Turmassa menehtyi myös muuta maan johtoa sekä muun muassa Kaczyńskin vaimo, Maria Kaczyńska. Onnettomuus sattui paikallista aikaa kello 10.56. Kaikki koneessa olleet 88 puolalaista matkustajaa sekä miehistö kuolivat onnettomuudessa.

Onnettomuuden syynä pidetään lentäjän virhettä laskeutumisyrityksen aikana pahassa sumussa. Puolan ulkoministeriön tiedottaja Piotr Pszkowskin tiedotteessa sanottiin, että ”koneen pohja raapi puiden latvoja, kunnes kone syöksyi maahan ja syttyi tuleen”. Kone oli yrittänyt laskeutumista kolmesti, ja koneen ohjaajaa oli neuvottu laskeutumaan Valko-Venäjälle, Minskiin.

Turmakoneena ollut Tupolev Tu-154M oli jo yli 20 vuotta vanha, ja presidentille oli yritetty hankkia uutta konetta. Sellaista ei kuitenkaan saatu varojen puutteen vuoksi. Turma ei ollut ensimmäinen kyseiselle mallille, vaan niitä on sattunut 66, kansainvälisen lentoturvallisuusverkoston mukaan.

Kaczyński edusti konsertiivistä Laki ja oikeus -puoluetta. Puolan presidentin virkaa hoitaa väliaikaisesti parlamentin alahuoneen puheenjohtaja Bronislaw Komorowski, mutta Puolassa järjestetään muutaman kuukauden kuluessa ennenaikainen presidentinvaali. Puolassa julistettiin viikon suruaika.

Wikiuutisiin on lisätty uusia uutisia koskien tätä aihetta.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa