Siirry sisältöön

SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle

Wikiuutisista

27. maaliskuuta 2009

Oulun Kärpät varmisti ensimmäisenä joukkueena välieräpaikan SM-liigan pudotuspeleissä. Ratkaisevassa ottelussa Jokerit kaatui 2–3 ja koko sarja Kärpille 1–4. Myös KalPalla oli paikkansa varmistaa välieräpaikka, mutta HPK oli vahvempi maalein 2–1. Sarja on tilanteessa 3–2 KalPalle. Muissa sarjoissa JYP ja Pelicans ovat niskanpäällä.

JYPillä kesti aikansa lämmetä[muokkaa]

Antti Virtanen teki ottelun voittomaalin.

JYPTPS 3–1 (0–1,1–0,2–0)
JYP johtaa sarjaa voitoin 3–2

SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle
Toisessa erässä tekeminen ja ajatus lopahtivat meiltä.
SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle

Kai Suikkanen

Ottelun alussa TPS oli aktiivisenpi ja näytti hallitsevan peliä. Raskas uurastus palkittiin ajassa 08.42, kun työmääränä tunnettu Max Kolu nousi kulmaväännön jälkeen maalille ja ohitti rystynostollaan Pekka Tuokkolan. TPS:n kultakypärää pitävällä Ville Vahalahdella oli läpiajossa viedä turkulaiset 0–2 johtoon, kun hän karkasi JYPin pakkiparilta JaatinenKoskinen, mutta Tuokkola pystyi torjumaan yrityksen. Ensimmäisessä erässä ei maaleja nähty, vaikka JYPillä olisi selvästi ollutkin siihen paikkoja: TPS:n maalilla Alexander Salák torjui 18 laukausta, Tuokkola 6.

Toisessa erässä JYPillä oli kolme ylivoimaa, mutta tulosta ei syntynyt. Lopulta ajassa 32.33 Salák murtuu: TPS puolustaja Casper Santasen epäonnistunut rännikiekko tulee siniviivalle Kalle Koskiselle, joko löytää TPS maalilta Mikko Hakkaraisen, joka jakaa kiekon maalin eteen Jani Tuppuraiselle, jolla on tyhjämaali edessään. Tähän ei enään Salák ehti vaan JYP tasoittaa tilanteeksi 1–1. Torjunnat Salákille 18–10.

JYP karkaa kolmannessa erässä turkulaisilta. JYP siirttyy ajassa 45.42 2–1 johtoon. Paineen alla JYPin Antti Virtanen jättää kiekon, jonka poimii JYPin kultakypärä Jarkko Immonen. Immonen laittaa kiekon viivalle josta Mikko Viitanen lataa kiekon maalilla ja Virtanen ohjaa lukemiksi siis 2–1. Virtasen maali oli ottelun voittomaali. JYP viimeistelee ottelun vain vajaat kaksi minuuttia myöhemmin, kun Mikko Hakkarainen voittaa aloituksen ja Mikko Viitanen laittaa siniviivalta kiekon ohi Salákin. JYPillä on mahdollisuus mennä välieriin maanantaina.

Pelicans tehtailee yllätystä[muokkaa]

Jan Latvala teki ottelun voittomaalin.

BluesPelicans 1–2 ja. (0–1,1–0,0–0,0–1)
Pelicans johtaa sarjaa voitoin 2–3

SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle
Ei olisi voinut hienompaan paikkaan voittomaalia saada
SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle

—Jan Latvala

Bluesin ja Pelicnasin välisessä sarjassa jatkui vierailijoiden komento: viisi ottelua eikä yhtään kotivoittoa. Joukkueiden sairastuvalla oli kovia nimiä, Bluesilla Mikael Kurki ja Dale Clarke, tilalle olivat nousseet Ismo Kuoppala sekä Ville Lajunen, Clarken ulkomaalaispaikkaa hoiti varamaalivahti Bernd Brückler. Pelicansilta sivussa oli kapteeni Mikael Kurki. Kapteenina ottelussa toimi Jan Latvala.

Blues alotti jäähyilyn jo toisella minuutilla, kun ajassa 01.58 puolustaja Jarno Kultanen otti rangaistuksen koukkaamisesta, jolla hän luultavasti kylläkin pelasti joukkueensa maalilta. Rikottavana oli läpiajoon päässyt Tuomas Santavuori.

SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle
Tiukka paikka se tulee olemaan meille, mutta mennään normaalin valmistautumisprosessin mukaan. Tässä pelissä oli hyviä enteitä sitä ajatellen
SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle

Pentti Matikainen

Pelicansin ensimmäisen jäähyn otti ajassa 11.32 Jan Latvala. Pelicans pääsi pelaamaan 40 sekuntia kahden miehen ylivoimaa, kun ajassa 13.48 Jari Tolsa otti jäähyn ja ajassa 15.08 tulee toinen jäähy. Ajassa 16.06 Pelicans aloittaa maalinteon, jäähyllä istuu Ryan Keller. Marko Jantunen parkkeeraa kulmaan, syöttää loukkaantumisestaan toipuneelle Arsi Piispaselle, joka ohjaa kiekon suoraan maalin edessä olleelle Jakub Sindelille.

Blues tasoitti ottelun Kari Sihvosen istuessaan jäähyään koukkaamisestaan. Stefan Öhman syöttää kiekon siniviivalle josta Petri Kokko lataa lukemiksi 1–1 ajassa 23.48, toiseksi syöttäjäksi vielä Toni Kähkönen. Maalin jälkeen Bluesilla oli mahdollisuuksia mennä johtoon, mutta Pelicans-vahti Tommi Nikkilä oli mies paikallaan. Myös Pelicansilla, etenkin Marko Jantusella oli paikka mutta Pekka Tuokkola kesti. toiselle erätauolle mentii 1–1 lukemissa.

Kolmannessa erässä ei enenpää maaleja nähty, vaikka keikko kävikin Pelicansin maaliviivalla. Tilannetta tarkasteltiin videolta, mutta toimio oli tyly: ei maalia.

Pelicans ratkaisee ottelun ajassa 68.27, kun Arsi Piispanen voittaa alotuksen ja Jan Latvala tykittää siniviivalta ohi Bluesin maalivahdin Mikko Koskinen . Sarja on katkolla Pelicansille maanantaina.

KalPa ei kyennyt ratkaisemaan[muokkaa]

Tommi Jokinen sai syöttöpisteen KalPan ainoaan maaliin.

HPKKalPa 2–1 (0–1,1–0,1–0)
KalPa johtaa sarjaa voitoin 3–2

SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle
Mikään ei jatku taivaaseen asti.
SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle

Pekka Virta

KalPalla oli mahdollisuus mennä välieriin ottamalla neljännen voittonsa Hämeenlinnan Pallokerhosta. KalPalle etu on selvästi se, että HPK ei ole onnistunut kahdessa kotipelissään maalinteossa. Lisäksi ottelun avauserä näytti noudattavan Hämeenlinnan kaavaa: HPK loi tekipaikkoja, Mika Järvinen piti KalPan maalin puhtaana. KalPa pääsi pyörittämään ylivoimaa ajassa 1.10, HPK:lle tuli tilaisuutensa kellon näyttäessä 5.30. Vielä ajassa 12.36 KalPa pääsi ylivoimalla mutta

SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle
Edelleen voittamisesta pelataan.
SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle

Jukka Rautakorpi

maalia saatiin odottaa, kunnes kello pysähtyi ajassa 17.18. HPK: puolustajan Marko Tuulolan huolimattomaan syöttöön pääsi keskialueella väliin Tommi Jokinen joka tökkää kiekon Joonas Riekkiselle. Riekkinen antaa keskellä, josta Toni Hyvärinen nostaa kiekon ohi Teemu Lassilan. Vielä ajassa 19.59 HPK:n Kai Syväsalmi ottaa rangaistuksen kampituksesta.

Kyseisellä eikä seuraavallakaan ylivoimalla KalPaa onnistanut. Lopulta ajassa 29.15 Jussi Makkonen rikkoo HPK:n

SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle
Tiukka peli ja hurja vauhti. Meidän etsikkoaika oli toisen erän alussa ja Kerho sai vähän halvalla maalin.
SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle

—Pekka Virta

kotiotteluiden maalittomuuden. Steve Kariya antaa syötön Janne Laakkoselle. Laakkonen yrittää maalille, mutta kiekko pomppii KalPa pelaajien luistemista Makkoselle joka ei erehdy. HPK:n maali toi suuresti lisää puhtia HPK:hon. HPK sai aikaan kunnon pyörityksen Järvisen maalille mutta tilanne oli toiselle erätauolle lähtiessä 1–1, huolimatta HPK:oon kahden miehen ylivoimasta.

KalPa sai kolmannessa erässä ylivoimalla mahdollisuutensa mutta tulokset jäivät puuttumaan. Ajassa 48.18 HPK:n Tony Virta iskee ottelun loppulukemiksi 2–1. Vastahyökkäkseen lähti mukaan HPK:n Ville Viitaluoma, jonka passista Virta ohjasi rystyllä kotijoukkueen voittoon ja matkalle Kuopioon. HPK pelasi viisaasti erän loppuhetket ja mahdollisuus olisi laittaa tyhjään maalin vielä kiekko, mutta Jussi Makkosen laukauksen torjui hanskallaan KalPan puolustaja Mika Strömberg.

Koivisto upotti narripaidat[muokkaa]

Tuomas Tarkki on jälleen kunnostautunut pudotuspeleissä.

JokeritKärpät 2–3 ja. (1–0,0–1,1–1,0–1)
Kärpät välieriin voitoin 1–4

SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle
Toinen jatkoaikamaali tässä sarjassa, se kuvastaa tämän joukkueen henkistä lujuutta.
SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle

Matti Alatalo

Oulun Kärpät eteni ensimmäisenä joukkueena tämän kevään välieriin, kun joukkue kukisti vieraskaukalossa Jokerit Toni Koiviston johdolla jatkoajalla maalein 2–3. Toni Koivisto saalisti tehot 2+1 ja Kristian Kuusela tehot 1+1. Kotijoukkueen tehokkaimpia olivat maalin tehneet Joey Tenute sekä Mikko Jokela.

Jokereiden maalivahdin Juuso Riksmanin antama diagnoosi ottelusta näytti käyvän toteen: Kärpät hallitsi, Jokerit vikisi. Jokerit sai tehtailtua kuitenkin ottelun avausmaalin, kun kanadalainen sentteri Joey Tenute ohittaa vauhdikkaasti kolme kärppäpuolustajaa ja iskee ajassa 05.20 lukemiksi 1–0 komealla rannelaukauksellaan. Maaliin syöttäjäksi Kimmo Pikkarainen. Noin kaksi minuuttia maalin jälkeen Jokereille tuli paikka lisämaaleihin Josef Boumediennen joutuessa

SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle
Yksi urani makeimmista maaleista. Oli hienoa ratkaista tällainen peli, varsinkin kun menimme jatkoon. Tuntuu loistavalta.
SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle

Toni Koivisto voittomaalista.[1]

jäähyllä, mutta Jokereiden ylivoima meni kiekon siirtelyksi. Ainoan laukauksen torjui Kärppien yhdysvaltalaispuolustaja Justin Forrest. Kärppien tehoton ylivoima jatkui, kun Jokereiden Janne Hauhtonen joutui jäähylle. Kärppien maalintekopaikkan sijasta paikka aukenikin Jokereille, kun jokeripelaaja pääsi alivoimalla hyökkäykseen, mutta kiekkoa ei saatua maaliin. Kärppien ylivoiman paras paikka oli kova maalinedusta kahakka, mutta Kärpätkin jäi ilman tulosta.

Jari Viuhkola sai Kärpistä eniten peliaikaa: 27.40[2]

Ensimmäiselle erätauolle mentiin Jokereiden johtaessa 1–0. Kotijoukkueen maalilla Juuso Riksmanilla 13 ja Kärppien maalilla Tuomas Tarkilla kuusi torjuntaa.

Kärpät tuli kuitenkin toiseen erään ruminällä. Vain 56 sekuntia oltiin pelattu toista erää, kun Toni Koivisto laitta rannelaukauksella kiekon maalilla ja Kristian Kuusela ohjasi kiekon sisään. Lisäksi toisessa erässä Kärppien ylivoima oli sujuvanpaa, testausta suoritettiin Janne Hauhtosen istuessa jäähyllä. Kärpät jäi kuitenkin ilman maalia. Erän vanhentuessa

SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle
Kärpillä oli ratkaisupelaajat terävämpiä kuin meillä.
SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle

Tomek Valtonen

joukkueet esittivät mallikkaita otteita, mutta ylitse muiden olivat maalivahdit: Riksman 11 ja Tarkki 10 torjuntaa. Toiselle erätauolle mentiin tasatilanteessa 1–1.

43. minuutilla Kärpät otti kiinnityksen välieripaikkaan upealla tavalla. Toni Koivisto jättää kiekon kulmassa pyörimisen jälkeen Jari Viuhkolalle. Koivisto polkee keskelle, jonne Viuhkola antaa kiekon. Koivisto iskee kiekon ajassa 43.26 maaliin rannelaukauksella. Tilanteessa Jokereiden Kimmo Eroselle oli tulossa jäähy.

Kärppien maali lannisti Jokerit: aiemmin hyvin pyörinyt ylivoima oli pelkkää painajaista Jokereille. Jokerit saavat kuitenkin tasoituksen aikaan ajassa

SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle
Hieno taistelu meiltä, mutta vastustaja osoittautui paremmaksi. Olen ylpeä joukkueen taistelusta.
SM-liiga: Kärpät passitti Jokerit kesälomalle

Glen Hanlon

48.47. Janne Hauhtonen voittaa aloituksen, josta kiekko pomppii Jani Ritalle. Rita antaa kiekon Mikko Jokelalle, jonka valtaisa lyöntilaukaus uppoaa Tuomas Tarkin seläntaakse. Kumpikaan joukkue ei alkanut kuitenkaan maalin jälkeen perääntymään, etenkin Kärpillä oli erän lopussa paikkansa mutta jatkoaijalle ottelu silti eteni. Riksman ja Tarkki torjuivat 11 laukausta erässä.

Jatkoaijalla Kärpät antoi ratkaisun avaimet helsinkiläisille. Ajassa 62.32 Kärppien kapteeni Ilkka Mikkola sai rangaistuksen estämisestä ja ajassa 64.00 Oskari Korpikari pelin viivyttämisestä, kun kiekko lipesi katsomoon. Edes puolenminuutin kahden miehen ylivoima ei tuottanut tulosta. Kärppien alivoima oli kurinalasita, ja parikin kertaa päästiin purkamaan. Kärpät ei sen sijaan malttanut olla haaskaamatta David Lingin jäähyä. Ajassa 67.34 ottelun sankari Toni Koivisto rankaisi ja päästä Jokerit kesälomalle. Kärppien tie menee välieriin. Jatkoajalla Riksman torjui kuudesti ja Tarkki seitsemän kertaa. Lopputulos 2–3 jatkoajalla.

Lähteet[muokkaa]

  1. Mari Pudas: Toni Koivisto: Tuntuu loistavalta! jatkoaika.com. 21.3.2009. Jatkoaika ry. Viitattu 27.3.2009.
  2. Tilastot viidennestä puolivälieriottelusta Jokerit – Kärpät sm-liiga.fi. 21.3.2009. SM-liiga Oy. Viitattu 17.3.2009.
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa