Tuhkapilvestä satojen miljoonien tappiot lentoyhtiöille

Wikiuutisista

17. huhtikuuta 2010

Tuhkapilven levinneisyysarvio tänään 17.4. kello 18 UTC

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA arvelee, että lentoyhtiöt joutuvat 200 miljoonan dollarin verran häviölle päivää kohden, kun Islannin tulivuorenpurkauksen tuhkapilvi lamaa lentoliikennettä Euroopassa. SAS on ilmoittanut joutuvansa lomauttamaan henkilökuntaansa, jos lentoliikenne on jumissa toista viikkoa.

Tuhkapilvestä johtuvat lentoliikenteen rajoitukset ovat johtaneet myös mannertenvälisten lentojen perumiseen.

Miljoonat matkustajat ovat jääneet jumiin lentojen perumisesta johtuen. Rautateiden ja lauttojen matkustajamäärät ovat kasvaneet.

Keskiviikkona alkanut purkaus johti lentoliikenteen keskeyttämiseen joissain Euroopan maissa, koska vulkaanisen tuhkan pienhiukkaset saattavat vahingoittaa lentokoneiden moottoreita.

Puolan presidentti haudataan suunnitellusti[muokkaa]

Lento-onnettomuudessa viikko sitten kuolleen Puolan presidenttiparin hautajaiset aiotaan pitää suunnitelmien mukaan huomenna sunnuntaina, vaikka kaikki valtionpäämiehet ja muut kansainväliset vieraat eivät pääsisikään paikalle lentoliikenteen lamaantumisesta johtuen.

Mitä lentoyhtiöt korvaavat asiakkailleen?[muokkaa]

Euroopan unionin liikenteestä vastaava komissaari Siim Kallas sanoo lausunnossaan, että EU:n säännökset matkustajien oikeuksista pätevät myös tässä tapauksessa. Matkustajilla, jotka eivät pääse matkaan, on EU-säännösten mukaan oikeus saada lentoyhtiöltä ruokaa ja majoitus. Matkustaja saa lentolippujensa hinnan takaisin, jollei hän sovi lentoyhtiön kanssa matkan toteuttamisesta vaihtoehtoisia reittejä pitkin.

Kallaksen mukaan asiakkaat eivät voi vaatia lentoyhtiöiltä muita korvauksia, koska tämä on lentoyhtiöistä riippumaton poikkeuksellinen tilanne.

Lähteet[muokkaa]

Katso myös tähän aiheeseen liittyvät aiemmat uutiset.


Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa