Siirry sisältöön

Uppsala perääntyi kielikysymyksessä

Wikiuutisista
Uppsalan tuomiokirkko, kaupungin tunnetuimpia maamerkkejä

18. joulukuuta 2007

Uppsalan kaupunki on perääntynyt aiemmasta kannastaan, jossa se edellytti työntekijöiltään ainoastaan ruotsin kielen käyttöä työaikana. Kiellon sijasta kaupunki pahoittelee nyt syntynyttä tapausta.

Tapaus sai alkunsa, kun Uppsalan sosiaalitoimiston virkailija oli keskustellut suomeksi työtoverinsa kanssa. Esimiehen saatua kuulla tästä hän oli määrännyt käytettäväksi työaikana ainoastaan ruotsia. Virkailija oli tehnyt kaupungille selvityspyynnön, jonka perusteella se määräsi jatkossa käytettävän vain ruotsia, perusteena virka-asioiden sujuvampi hoitaminen.

Päätös herätti suurta kohua paikallisen suomalaisväestön keskuudessa. Uppsalan kaupunki on myös joutunut tekemään selkoa kielikysymyksestä Ruotsin Helsingin suurlähetystölle.

Lukuisten vihastuneiden yhteydenottojen ja tyrmäävän palautteen johdosta Uppsala on nyt joutunut pyytämään anteeksi tapahtunutta. Uusi kanta asiaan otettiin, jotta vältettäisiin kielteisen julkisuuden aiheuttaman imagotappion lisävahingot. Uppsalan kaupungin monikulttuurisista asioista vastaava Gro Hansen kertoo Uppsalassa suorastaan rakastettavan suomen kieltä, jonka puhujia kaupungissa on merkittävä vähemmistö.

Uppsalan kaupungin verkkosivuilla on nyt ilmaistu toive olla nykyaikainen ja huomioon ottava kaupunki, jossa ei hyväksytä minkäänlaisia kielikieltoja.

Lähteet

[muokkaa]

Katso myös tähän aiheeseen liittyvät aiemmat uutiset.

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa