Siirry sisältöön

Vancouverin talviolympialaiset päättyivät isäntämaan riemuun

Wikiuutisista

1. maaliskuuta 2010

Sidney Crosby pelissä Norjaa vastaan 16. helmikuuta

Vancouver, Brittiläinen Kolumbia. Kanadalaisfanien hartain toive toteutui, kun maan kiekkoilijat voittivat kultaa ottelussa Yhdysvaltoja vastaan.

Kultaottelu tarjosi viihdettä ”koko rahan edestä” – Yhdysvaltain viime hetkien tasoitus vei ottelun jatkoajalle.

Ottelun avausmaalin teki ykköserässä Kanadan Jonathan Toews ajalla 12:50. Toisessa erässä laukoi maalin ensin Kanadan Corey Perry (7:13), sitten Ryan Kesler (12:44). Kun kolmatta erää oli jäljellä enää 24 sekuntia, Zach Parise tasoitti 2–2-tilanteeseen.

Kun jatkoaikaa oli pelattu 7:40, Sidney Crosbystä tuli kanadalainen legenda, kun hän löi kiekon maaliin Jarome Iginlan syötöstä.

Lopetusjuhlallisuudet julistivat Kanadan ylpeyttä[muokkaa]

Olympiatulen neljäs jalka ei avajaisseremoniassa suostunut nousemaan. Lopettajaisissa pantomiimikko esitti liikesarjan, jossa nosti valtavan tukijalan BC Place -hallin lattiasta. Seuraavaksi entinen pikaluistelijahuippu Catriona LeMay Doan asteli halliin soihtuineen neljättä tukijalkaa sytyttämään.

Kanadan kansallislaulu laulettiin, urheilijat astelivat areenalle ja olympialippu laskettiin. Sen ojensi Vancouverin pormestari Gregor Robertson Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Jacques Roggelle, joka ojensi sen seuraavan isäntäkaupungin Sotšin pormestarille. Sitten venäläiset saivat tilaisuuden esitellä kulttuuriaan.

Vancouverin järjestelykomitean puheenjohtaja John Furlong kiitti järjestelyihin osallistuneita vapaaehtoisia sekä puhui avajaispäivänä kuolleesta georgialaisesta ohjaskelkkailijasta Nodar Kumaritašvilista. Myös Rogge muisti häntä puheessaan: ”Hänen olympiahaaveensa katkesivat ennen aikojaan. Me jaamme tuon surun.”

Neil Young esitti kappaleen Long May You Run. Kanadalaisnäyttelijät esittivät humoristisia monologeja. Myös Michael Bublé pääsi laulamaan, ja samalla kliseiset kanadalaishahmot (majavia, hirviä, ratsupoliiseja ja metsureita) kiersivät hallia. Nickelback, Avril Lavigne, Simple Plan ja Alanis Morissette esiintyivät. Lopuksi musiikkia tarjosivat vielä Hedley, Marie-Mai ja k-os, ja sitten oli ilotulituksen aika.

Uutta kanadalaista isänmaallisuutta[muokkaa]

National Post -lehden Bruce Arthur kirjoitti monen huomanneen, että Vancouverin kisat loivat uutta kanadalaista patriotismia. Kanadan olympiakomitean puheenjohtaja Marcel Aubut kehaisi kisojen olleen kansan kokoamista parhaimmillaan. Järjestelykomitean pomo John Furlong sanoi, että kanadalaiset elivät mukana näissä olympialaisissa eivätkä olleet vain passiivisia katselijoita.

Näistä olympialaisista muistetaan kanadalaisurheilijoiden liikuttavat eleet ja kohtalot. Joannie Rochette esitti kauniin ja surullisen taitoluistelushow’n kolme päivää äitinsä äkillisen kuoleman jälkeen. Alexandre Bilodeau jakoi voittamansa kullan CP-vammaisen veljensä kanssa. Sokea paralympiahiihtäjä Brian McKeever oli surun murtama kun ei saanutkaan kilpailla olympialaisissa.

Mitaliennätyksiä[muokkaa]

Eniten kultamitaleja talviolympialaisista
Sija Vuosi Maa Osuus jaetuista
1. 2010 Kanada 14 14/86
2. 1976 Neuvostoliitto 13 13/37
2002 Norja 13 13/80
Eniten mitaleja talviolympialaisista
Sija Vuosi Maa Yhteensä
1. 2010 Yhdysvallat 37 9 15 13
2. 2002 Saksa 36 12 16 8

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa