Siirry sisältöön

Wikiuutiset:Keskustelusivu

Wikiuutisista
Opas käytäntöihin
Käyttäytyminen
Käytännöt
Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiä
Häiriköinti
Mitä Wikiuutiset eivät ole
Muokkaussota
Vandalismi
Kirjoittaminen ja uutiset
Lähteet
Oma raportointi
Neutraali näkökulma
Poistokäytäntö
Yhteenveto
Ulkoiset linkit
Käyttäjät
Käyttäjätunnus
Käyttäjäsivu
Keskustelusivu
Äänestys
Esto
Yksityisyydensuoja
Tämä sivu on Wikiuutisten virallinen käytäntö.
Käytäntö koskee kaikkia käyttäjiä.
Pähkinänkuoressa Tämä sivu pähkinänkuoressa:
Keskustelusivulle tallentamaasi kommenttia et saa poistetuksi.
Muokkauksesi näkyvät historiassa pysyvästi. Harkitse siis tarkkaan mitä kirjoitat ja tallennat.

Keskustelusivuja on kahdenlaisia. Tavallinen keskustelusivu liittyy esimerkiksi artikkeliin, mallineeseen tai luokkaan, ja sillä keskustellaan kyseisen artikkelin, mallineen tai luokan kehittämiseen liittyvistä asioista. Käyttäjäsivun keskustelusivulla puolestaan käyttäjät voivat keskustella keskenään tai jättää viestejä kyseiselle käyttäjälle. Jokaisella Wikipedian sivulla on oma keskustelusivunsa.

Käyttäjä on itse vastuussa keskustelusivulle jättämästään kommentista kuten muustakin toiminnastaan internetissä ja sen ulkopuolella. Käyttäjätunnus tai IP-osoite sekä kommentin sisältö tallentuvat aina muokkaushistoriaan pysyvästi. Keskustelusivulle jättämääsi kommenttia et pysty itse poistamaan.

Keskustelusivujen tarkoitus[muokkaa]

Artikkelin keskustelusivu on tarkoitettu artikkelin kirjoittamista ja kehittämistä koskevaan keskusteluun. Tämä tarkoittaa, että keskustelusivu ei sovellu mielipiteiden vaihtamiseen tai artikkelin käsittelemästä aiheesta väittelemiseen muutoin kuin siinä laajuudessa, mikä on artikkelin kehittämisen kannalta hyödyllistä. Aivan erityisesti keskustelusivuja ei pidä käyttää mielipidepalstana oman maailmankatsomuksensa tai poliittisen mielipiteensä ilmaisemiseen. Tämänkaltaiset kommentit voidaan poistaa keskustelusivuilta.

Keskustelusivujen tarkoitus on keskustella eri näkemyksistä siitä, miten artikkelia voidaan kehittää niin, että se on neutraalin näkökulman mukainen ja tosiasioihin keskittyvä. Keskustelusivuja voi myös käyttää, kun haluaa kysyä selvennystä johonkin epäselvään sanamuotoon tai epätarkasti esitettyyn tosiasiaan.

Älä koske muiden kommentteihin[muokkaa]

Älä koske muiden keskustelijoiden kommentteihin, paitsi poistaessasi henkilökohtaisen hyökkäyksen tai selkeästi artikkelin parantamiseen tähtäävän keskustelun kannalta epäoleellisen kommentin. Voit myös siirtää kommentin paikasta toiseen, mikäli se ei alkuperäisessä paikassaan noudata keskustelusivujen ohjeita.

Jotta olisi mahdollisimman helppoa seurata, kuka on jättänyt minkäkin kommentin, kirjoita omat kommenttisi toisen käyttäjän kommentin jälkeen, älä sen sisään kuten sähköposti- ja nyyssikeskusteluissa.

Keskustelusivun selkeä käyttö[muokkaa]

  • Allekirjoita aina omat kommenttisi kirjoittamalla ~~~~ vaikka sinulla ei olisi käyttäjätunnusta.
  • Jos aloitat keskustelun uudesta aiheesta, lisää väliotsikko (==Väliotsikko==) keskustelullesi.
  • Erota kommenttisi edellisestä tyhjällä rivillä.
  • Lisää kommenttisi aikajärjestyksessä.
  • Jos vastaat jonkun muun kommenttiin, sisennä oma kommenttisi yhtä sisemmäksi kuin kommentti jota kommentoit käyttämällä kaksoispistettä (:), tähän tyyliin:
Artikkelissa lukee ''xyz'', mutta N N:n mukaan asia on ''abc''. --Teppo

: Totta, mutta M. M.:n teoksen Foobar mukaan N. N.:n näkemys on kiistanalainen, koska ''ijk'' --Matti

:: Voisiko asian muotoilla vaikka ''deadbeef''? --Teppo

::: Sopii minulle --Matti

Vanhat kommentit[muokkaa]

Jos keskustelusivu kasvaa huomattavan suureksi, vanhat kommentit voi siirtää arkistoon. Käyttäjän keskustelusivulle lähiaikoina jätetyt kommentit (noin viikko) ja käynnissä olevat keskustelut tulee jättää varsinaiselle keskustelusivulle. Yleensä arkisto on alasivu, jolla on nimi ”Arkisto 1”, ”Arkisto 2” ja niin edelleen. Alasivu erotetaan vinoviivalla (”Keskustelu:Artikkelin nimi/Arkisto 1”). Keskustelusivulle täytyy tällöin luoda näkyvä linkki arkistoon.

Poikkeustilanteita (esimerkiksi poistetun artikkelin keskustelusivun poisto) lukuun ottamatta vanhoja kommentteja ei poisteta keskustelusivuilta arkistoimatta. Jos muutat myöhemmin mieltäsi, voit yliviivata aikaisemman kommenttisi sijoittamalla sen <s> ja </s> -elementtien väliin.

Allekirjoittamattomat kommentit[muokkaa]

Jos joltakin kommentilta puuttuu allekirjoitus, voit lisätä sen toisen puolesta käyttämällä {{Allekirjoittamaton}}-mallinetta: {{Allekirjoittamaton|Käyttäjätunnus tai IP-osoite}} ~~~~.