Siirry sisältöön

Wikiuutiset:Oleta hyvä tahto

Wikiuutisista

Hyvän tahdon olettaminen on ensiarvoisen tärkeä periaate Wikiuutisissa. Samalla kun annamme kaikille vapaat kädet Wikiuutisten sisällön muokkaamiseen, meidän on oletettava, että suurin osa muokkaajista haluaa auttaa, eivät olla harmiksi. Jos tämä ei pitäisi paikkaansa, Wikiuutisten kaltainen hanke olisi tuhoon tuomittu alusta lähtien. Silloin, kun on järkevyyden rajoissa oletettavissa, että joku toisen käyttäjän tekemä virhe olikin hyvää tarkoittava muokkausyritys, korjaa tilanne ilman arvostelua. Kun olet eri mieltä ihmisten kanssa, muista, että he luultavasti katsovat auttavansa Wikiuutisia. Harkitse voisitko käyttää keskustelusivuja toimintasi ja mielipiteittesi perustelemiseen, ja anna muille mahdollisuus tehdä samoin. Näin voidaan välttää väärinkäsityksiä ja estää ristiriitatilanteita riistäytymästä käsistä.

Ole kärsivällinen uusien tulokkaiden kanssa. Uudet käyttäjät eivät ymmärrettävästi ole tietoisia Wikiuutisten omasta toimintakulttuurista ja muokkauskäytännöstä, ja tekevät usein virheitä tai eivät aina osaa kunnioittaa yhteisön sääntöjä. Monet uudet käyttäjät saattavat ajatella, että heille vierasta käytäntöä tulisi muuttaa vastaamaan heidän käsityksiään. Samaan tapaan uudet käyttäjät saattavat tuoda mukanaan kokemusta ja asiantuntijuutta, josta he odottavat välitöntä arvovaltaa ja tunnustusta. Näistä näkökulmista johtuvat käyttäytymistavat eivät kuitenkaan ole pahansuopia.

Yritä erityisesti olla käyttämättä ”Ignorantia juris non excusat” -periaatetta (latinaa: tietämättömyys laista ei ole veruke). Tämä periaate ei sovi yhteen hyvän tahdon oletuksen ja uusien käyttäjien hellävaraisen kohtelun kanssa. Hyvän tahdon olettaminen tarkoittaa myös ymmärrystä siitä, että ihmiset tulevat mukaan ymmärtämättä käytäntöjämme ja sääntöjämme.

Hyvän tahdon olettamisessa on kyse aikeista, ei teoista. Hyvää tarkoittavat ihmiset tekevät virheitä, ja sinun tulisi korjata virheet kun näin tapahtuu. Sinun ei kuitenkaan tule käyttäytyä kuin tapahtunut virhe olisi ollut tahallinen. Korjaa, mutta älä tukista. Wikiuutisista löytyy varmasti ihmisiä joiden kanssa et ole samaa mieltä. Vaikka he olisivatkin väärässä, ei se kuitenkaan tarkoita, että he yrittävät murskata koko hankkeen. Wikiuutisista löytyy varmasti myös ihmisiä joiden kanssa sinun voi olla vaikeaa tehdä yhteistyötä. Sekään ei tarkoita, että he yrittäisivät murskata koko hankkeen. Ei ole missään tilanteessa tarpeen pitää muokkaajan toimia pahasta tahdosta johtuvina, vaikka paha tahto vaikuttaisi ilmeiseltä, sillä kaikkiin vastatoimiimme kuten palautukseen ja estoon voidaan ryhtyä toimien perusteella aikomuksen asemesta.

Tämä käytäntö ei vaadi, että muokkaajat jatkavat hyvän tahdon olettamista sellaisen todistusaineiston valossa, joka osoittaa päinvastaista. Hyvän tahdon kanssa yhteensopimattomia toimia ovat muun muassa toistuva häiriköinti, varmistettu pahantahtoinen sukkanukketeatteri ja valehtelu. Hyvän tahdon olettaminen ei tarkoita sitä, että mitään muiden käyttäjien toimia ei tulisi arvostella, vaan sitä, että arvostelua ei tule perustella pahantahtoisuudella ellei siitä ole täsmällistä näyttöä. Riitatilanteessa muokkaajien ei myöskään pidä syyttää toista osapuolta siitä, että heillä ei ole riittävää todistusaineistoa, jotta he voivat jättää hyvän tahdon oletuksen.