Siirry sisältöön

Wikiuutiset:Tekijänoikeudet

Wikiuutisista
Yleistä tietoa Wikiuutisista
Tietoja
Tervetuloa Wikiuutisiin
Wikiuutiset ja tekijänoikeudet
Ilmoituksia
Tilastot
Lehdistölle
Kritiikki ja UKK
Atom- ja RSS-syötteet
Käyttö
Uuden artikkelin kirjoittaminen
Tyyliopas
Kokeile muokkaamista
Haku
Ääni- ja videotiedostojen toistaminen
Wikiuutisten mobiilikäyttö
Pikanäppäimet
Tuoreet muutokset
Wikiuutisten mallineet
Yhteisö
Ylläpitäjät
Kahvihuone
IRC-keskustelu
Wikiprojektit
Pähkinänkuoressa Tämä sivu pähkinänkuoressa:
Muualta kopioimaasi tekstiä et voi käyttää Wikiuutisissa. Aineiston tulee olla aina itse kirjoittamaasi.

Wikiuutiset-projektin tavoitteena on luoda vapaasti saatavilla oleva uutispalvelu. Käyttämämme lisenssi takaa vapaan pääsyn Wikiuutisten sisältöön samaan tapaan kuin vapaaohjelmistoihin on vapaa pääsy. Wikiuutisten sisältöä saa siis kopioida, muokata ja levittää, mutta vain mikäli edelleen jaettavien versioiden lisenssiehdot ovat samat, ja Wikiuutiset selkeästi ilmoitetaan tietolähteeksi.

Wikiuutisten päämäärien mahdollistamiseksi on kaikki Wikiuutisissa julkaistava teksti yleisön saatavissa Creative Commons Attribution 2.5 -ehtojen mukaisesti.

Kaikkien Wikiuutisten artikkeleiden tekstiä saa kopioida, levittää ja muokata Creative Commonsin julkaiseman Creative Commons Attribution 2.5 tai minkä hyvänsä myöhemmän version mukaisesti.

Wikiuutisten materiaalin käyttäminen[muokkaa]

Voit halutessasi käyttää osia Wikiuutisista kirjassa, artikkelissa, verkkosivulla tai muussa julkaisussa, mutta sinun on noudatettava Creative Commons Attribution 2.5 ehtoja, mikä sisältää muun muassa seuraavat velvoitteet:

  • julkaisusi on lisensoitava Creative Commons Attribution 2.5:n mukaisesti,
  • sinun on ilmoitettava alkuperäisen artikkelin lähde, ja
  • sinun on kerrottava missä alkuperäinen teksti on saatavilla. (Wikiuutisten artikkelin alkuperäinen teksti on sen wiki-teksti.) Kaksi jälkimmäistä vaatimusta voidaan täyttää antamalla linkki alkuperäiseen artikkeliin sivulla

Wikiuutisten kuvien käyttäminen[muokkaa]

Wikiuutisten kuvat ja ääni/videotiedostot tulevat Wikimedia Commonsista, jossa oleva materiaali on myös vapaata, mutta hieman vaihtelevin lisenssein. Lisätietoa sivulta Tiedostojen käyttäminen (otsikko Commonsin tiedostojen käyttäminen muissa projekteissa)

Osallistujien oikeudet ja velvollisuudet[muokkaa]

Jos lähetät materiaalia Wikiuutisiin, lisensoit sen samalla Creative Commons Attribution 2.5:n mukaisesti, lukuun ottamatta kansitekstejä (”Cover Texts”) ja vakiolukuja (”Invariant Sections”). Jotta voisit lähettää materiaalia, sinulla on oltava oikeus tämän lisensoinnin tekemiseen, eli joko

  • sinulla on tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin, esimerkiksi koska olet kirjoittanut sen itse, tai
  • olet hankkinut materiaalin lähteestä, joka sallii Creative Commons Attribution 2.5 mukaisen lisensoinnin, esimerkiksi koska materiaali on julkista tai julkaistu Creative Commons Attribution 2.5-lisenssillä.

Ensimmäisessä tapauksessa tuottamasi materiaalin tekijänoikeudet säilyvät sinulla. Voit julkaista ja lisensoida sen uudelleen haluamallasi tavalla. Creative Commons Attribution 2.5-lisenssiä ei kuitenkaan voi poistaa, eli Wikiuutisiin sijoitettu Creative Commons Attribution 2.5:n mukaan lisensoitu materiaali pysyy Creative Commons Attribution 2.5:n mukaan lisensoituna ikuisesti. Toisessa tapauksessa, siis käyttäessäsi ulkopuolista materiaalia, sinun on ilmoitettava alkuperäinen lähde historiasivulla tai keskustelusivulla ja annettava linkki alkuperäiskopion verkko-osoitteeseen. Jos alkuperäismateriaali vaatii GFDL:n mukaisia vakiolukuja (”invariant sections”), sinun on liitettävä ne Wikiuutisten artikkeliin. Sekä ulkopuolinen materiaali että GFDL:n mukainen vakiolukuja sisältävä teksti on syytä korvata itse tuotetulla tai muulla vapaammin lisensoidulla tekstillä, milloin se vain on mahdollista.

Muualla julkaistun materiaalin käyttäminen Wikiuutisissa[muokkaa]

Erityisluvat[muokkaa]

Jos saat tekijänoikeuden haltijalta Wikiuutisten lisenssiehtojen mukaisen erityisluvan, lupa tulee lähettää OTRS-järjestelmään ja luvasta tulee ilmoittaa keskustelusivulla tai muokkauksen yhteenvetokentässä. Vain Creative Commons Attribution 2.5:n mukaan lisensoitu teksti sekä GFDL tai muun vapaan käyttöehdon mukaan lisensoidut kuva- ja äänitiedostot ovat sallittuja. Osoitteessa Commons:Kirjepohjat on kirjepohja, jolla pyydetään tekijänoikeuden haltijaa antamaan lupa julkaista työ jonkin vapaan lisenssin mukaisesti.

Älä koskaan käytä muiden tekijänoikeuksia loukkaavaa materiaalia. Se voi johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin ja vahingoittaa hanketta. Kirjoita materiaali itse.

Huomaa että tekijänoikeuslaki suojelee ajatusten luovaa ilmaisua, ei itse tietoa tai ajatuksia. On siis täysin laillista lukea esimerkiksi sanomalehden artikkeli (tai katsoa televisiota), muotoilla se uudelleen omin sanoin ja lähettää se Wikiuutisiin (Katso myös plagiointi).

Lainaukset[muokkaa]

Ilman tekijän lupaa kuvia ja tekstiä voi lainata Wikiuutisiin vain erityistapauksissa. Tällaisia erityistapauksia ovat muun muassa kuvat taideteoksista, kuvakaappaukset ja tekijänoikeudeltaan vanhentuneet teokset. Ensisijaisesti Wikiuutisissa käytetään materiaalia ainoastaan tekijänoikeuksien omistajan luvalla.

Tekijänoikeuden suojaamiin teoksiin linkittäminen[muokkaa]

Tekijänoikeuden suojaamiin teoksiin linkittäminen ei yleensä ole ongelma, kunhan varmistut, ettei kyseessä oleva sivu loukkaa jonkun muun tekijänoikeuksia. Tekijänoikeuksia loukkaaviin sivuihin ei saa linkittää. Tekijänoikeutta rikkovaan materiaaliin linkittäminen saattaa olla tekijänoikeusrikkomus. Tämä on otettava huomioon esimerkiksi joidenkin internetsivustojen yhteydessä, kuten YouTube tai Google Video.

Jos löydät tekijänoikeutta rikkovaa materiaalia[muokkaa]

Jos löydät tekijänoikeutta rikkovaa materiaalia Wikiuutisista, lisää artikkeliin asiasta varoittava malline kirjoittamalla {{tekijänoikeus|URL josta on kopioitu}}. Kannattaa myös selostaa ongelmaa tarkemmin kyseisen artikkelin keskustelusivulla. Ylläpito tarkistaa tilanteen ja toimii sen mukaisesti.

Joissakin tapauksessa kyseessä on väärä hälytys. Tekstin lähettäjä voi olla alkuperäisen tekstin tekijä. Tällöin hänellä on oikeus julkaista se Wikiuutisissa Creative Commons Attribution 2.5:n mukaisesti. Joskus muualta verkosta voi löytyä Wikiuutisista kopioitua tekstiä. Molemmissa tapauksissa on hyvä ilmoittaa asiasta keskustelusivulla, jotta väärä hälytys ei toistu tulevaisuudessa.

Jos kyseessä on tekijänoikeuden loukkaus, ylläpito poistaa suojatun materiaalin, ilmoittaa keskustelusivulla loukkauksesta sekä antaa alkuperäisen lähteen.

Mikäli käyttäjä jatkaa tekijänoikeuksien suojaaman materiaalin lähettämistä asianmukaisen varoituksen jälkeen, hänen muokkausoikeutensa hankkeen suojelemiseksi estetään.