Siirry sisältöön

Ahmadinežad: Wikileaks-paljastus psykologista sodankäyntiä

Wikiuutisista

29. marraskuuta 2010

Mahmud Ahmadinežad
Arkistokuva: Marcello Casal Jr

Wikileaks-sivuston vuotamat Yhdysvaltain ulkoministeriön ja maailmanlaajuisen diplomaattiverkoston väliset viestit paljastavat muun muassa, että Saudi-Arabian johto olisi kehottanut Yhdysvaltoja hyökkäämään Iraniin maan ydinohjelman romuttamiseksi. Iranin presidentti Mahmud Ahmadinežad kuitenkin pitää vuodettuja asiakirjoja valheena.

Saudi-Arabian Washingtonin-suurlähettiläs Adel al-Jubeir sanoi huhtikuussa 2008 kuningas Abdullahin käskeneen: leikatkaa irti käärmeen pää. Vuodetuissa asiakirjoissa myös Jordanian ja Bahrainin hallinnon virkamiehet tuovat esiin näkemyksensä, että Iranin ydinohjelma on pysäytettävä vaikka sotilaallisin keinoin. Guardian mainitsee asiakirjojen paljastavan myös Arabiemiraattien ja Egyptin johdon pitävän Irania uhkana.

Arabimaailman hallitukset ovat pidättäytyneet kommentoimasta aihetta asiakirjojen tultua julki eilen. Aiemmin arabimaat ovat tuoneet esiin Irania koskevat huolensa varovaisin ja diplomaattisin sanankääntein.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinežad sanoo Wikileaksin asiakirjavuodon olevan psykologista sodankäyntiä Irania vastaan.

»Jokin osa Yhdysvaltain hallitusta tuotti nämä asiakirjat. Emme usko, että tiedot vuodettiin. Katsomme, että tiedot on suunniteltu julkaistavaksi säännölliseen tahtiin ja he tavoittelevat poliittisia päämääriä.»
(Mahmud Ahmadinežad Iranin valtiolliselle uutistoimistolle[1])

Kaksi ydinfyysikkoa pommien kohteena tänään[muokkaa]

Kaksi pommia räjähti Iranin pääkaupungissa Teheranissa tänä aamuna. Kummankin pommin kohde oli hallitusmielisten lähteiden mukaan ydinfyysikko: Iranin atomienergiajärjestön kanssa yhteistyötä tehnyt Majid Shahriari kuoli pommin seurauksena ja tämän vaimo haavoittui; vallankumouskaartissa toimiva tohtori Fereidoun Abbasi ja tämän vaimo haavoittuivat.

Kumpikin pommi-isku tehtiin samalla tavalla: moottoripyörällä kulkenut pommimies kiinnitti magneetilla pommin ydinfyysikon autoon.

Presidentti Ahmadinežad sanoo tapauksen olleen länsimaisten hallitusten ja sionistien juoni Iranin ydinohjelman vahingoittamiseksi. Israelin hallitus ei kommentoinut väitettä. Ahmadinežad vakuuttaa ydinohjelman jatkuvan salamurhasta huolimatta.

Lähteet[muokkaa]

  1. WikiLeaks US embassy cables: live updates (12.54pm) Guardian.co.uk. 29.11.2010. Viitattu 29.11.2010. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa