Siirry sisältöön

Wikileaks julkaisi loputkin diplomaattiviestit

Wikiuutisista

2. syyskuuta 2011

Wikileaks-ilmiantosivusto on julkaissut kaikki hallussaan olevat viestit, joita yhdysvaltalaisdiplomaatit ympäri maailman ovat lähettäneet hallitukselleen. Julkaistut viestit ovat nyt sensuroimattomia, joten niistä selviävät arkaluontoiset tiedot kuten totalitaarisissa valtioissa salassa toimivien tietolähteiden nimet.

Wikileaks ei pitänyt järkevänä pantata tiedostoja enää, koska ne kaikki ovat jo vuotaneet Internetiin muuta kautta. Wikileaks syyttää Guardiania sensuroimattomien viestien salausavaimen (salasanan) julkaisemisesta, joka olisi johtanut niiden leviämiseen.

Wiredin toimittaja Kim Zetter arvelee, että syytä oli myös Wikileaksin perustajassa Julian Assangessa, jonka olisi pitänyt poistaa tiedotusvälineille tarkoitetut sensuroimattomat viestit sisältävä tiedosto Wikileaksin palvelimelta. Koska tiedosto jäi palvelimelle, se joutui entisen Wikileaksin edustajan Daniel Domscheit-Bergin kautta takaisin Wikileaksille ja BitTorrentin kautta levitykseen.

Guardian julkaisi salausavaimen tänä vuonna kustantamassaan Wikileaksia käsittelevässä kirjassa. Lehti vetoaa siihen, että se oli luullut salausavaimen toimivan vain väliaikaisesti.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa