Epidemia riehuu Ukrainassa, presidenttiehdokas syyttää paniikin lietsomisesta

Wikiuutisista

7. marraskuuta 2009

Julija Tymošenko

Oppositio syyttää Ukrainan hallitusta ylireagoinnista maata koettelevan influenssaepidemian kanssa. Presidenttiehdokas Arseni Jatsenjukin mukaan pääministeri Julija Tymošenko lietsoo paniikkia presidentinvaalien alla. Tymošenko määräsi lokakuun lopussa Ukrainan koulut suljettavaksi kolmeksi viikoksi epidemian leviämisen estämiseksi. Samalla julkiset kokoontumiset (esimerkiksi vaalikampanjan tapahtumat, konsertit ja elokuvanäytökset) kiellettiin kolmeksi viikoksi ja matkustamista rajoitettiin.

Terveysministeriön mukaan influenssaan tai hengitystieinfektioon oli torstaihin mennessä kuollut Ukrainassa 95 henkeä; ei ole varmuutta siitä, moniko kuolemista johtui uudesta H1N1-influenssasta ja moniko kausi-influenssasta. Perjantaisen tiedon mukaan influenssatartuntoja oli viimeisen viikon aikana yli 600 000.

Presidentinvaalit saattavat siirtyä[muokkaa]

– Puhuuko kukaan palkoista? Ei. Puhuuko kukaan neljästä miljoonasta työttömästä? Ei. Puhuuko kukaan maksamattomasta maakaasusta? Ei, presidenttiehdokas Jatsenjuk sanoi Timen mukaan. Jatsenjukin mukaan hallitus yrittää toimillaan kääntää kansan huomion pois epäonnistumisistaan. Pääministeri Tymošenko on ehdolla presidentiksi.

Oppositiojohtaja Viktor Janukovytš ja presidentti Viktor Juštšenko puolestaan syyttävät pääministeri Tymošenkoa vastuuttomuudesta, kun tämä järjesti kampanjatilaisuuden lokakuun lopulla vain kuusi päivää ennen kuin hallitus kielsi julkiset kokoontumiset. He uskovat kampanjatilaisuuden edistäneen taudin leviämistä.

Presidentinkanslian virkamies sanoi Itar-Tass-uutistoimistolle, että maahan saatetaan joutua julistamaan hätätila, jos hallitus ei saa epidemiaa kuriin. Tällöin presidentinvaalit siirtyvät tammikuun 17. päivältä toukokuun 30. päivälle.

Ulkovallat apuun[muokkaa]

Yhdysvallat on luvannut antaa Ukrainaan 930 000 sikainfluenssarokotetta joulukuun alussa. Lahjoitus kuuluu isompaan WHO:n hallinnoimaan ohjelmaan, jota varten Yhdysvaltojen on tarkoitus antaa 25 miljoonaa rokoteannosta.

Naapurimaa Puola vetosi Euroopan unioniin avun saamiseksi Ukrainaan. Puolan pääministeri Donald Tusk sanoi, että Ukrainan auttaminen hyödyttäisi myös EU:ta itseään, koska epidemia voi levitä laajemmalti Itä-Euroopassa. Puola on lähettänyt Ukrainaan lääkkeitä ja tarvikkeita.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa