Siirry sisältöön

G20-kokous alkaa Lontoossa

Wikiuutisista

2. huhtikuuta 2009

Venäjän presidentti Medvedev tapasi pääministeri Brownin eilen G20-kokouksen merkeissä.

Lontoo, Englanti. Pääministeri Gordon Brown (Lab) avasi tänä aamuna 19 talousjohtajamaan sekä EU:n G20-kokouksen. Kokoukseen on kutsuttu myös G20:n ulkopuoliset Espanja ja Hollanti. Kokouspaikka ExCel-keskuksen alue Itä-Lontoossa on tiukoin turvatoimin eristetty ulkopuolisilta. Kokouksen aiheita ovat finanssimarkkinoiden säätely ja elvytys sekä kansainvälinen kauppa ja protektionismin ehkäisy.

”Joistain tärkeistä asioista on vilkasta keskustelua, mutta uskon, että pääsemme tänään sopimukseen”, sanoi Stephen Timms, ministeri talousministeriössä. Myös pääministeri Brown näki osallistujien keskuudessa yhteisymmärryksen merkkejä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel (CDU) ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy (UMP) ovat kuitenkin yhdessä vaatimassa lisää sääntelyä markkinoille. He haluavat myös panna veroparatiisit kuriin. Britannia suhtautuu kielteisesti ajatukseen kansainvälisestä finanssivalvojasta.

G20-maiden odotetaan päättävän valtavien summien myöntämisestä talouden elvyttämiseen. Kansainvälisen valuuttarahaston rahoitus saatetaan kolminkertaistaa 250 miljardista 750 miljardiin dollariin. Maailmankaupan edistämiseen G20:n odotetaan myöntävän sata miljardia.

G20-mielenosoittajia 1. huhtikuuta

Väkivaltaisia mielenosoituksia[muokkaa]

Melkein 90 mielenosoittajaa pidätettiin Lontoossa eilen muun muassa järjestyshäiriöiden vuoksi, ja yksi kuoli mahdollisesti sydänkohtaukseen. Poliisi valmistautuu täksi päiväksi samanlaisiin mielenosoituksiin. 4 700 turvallisuusalan viranomaista työskentelee tänään Lontoossa.

Poliisia kritisoitiin eilen liian väkivaltaisista otteista. Lisäksi eräs valokuvaaja sanoi Guardianille poliisin estäneen häntä tekemästä työtänsä ja murtaneen hänen kätensä.

Mielenosoittajat uhkasivat häiritä Lontoon pörssin toimintaa tänään, minkä johdosta paikalla oli sata poliisia. Pörssi aukesi lopulta rauhallisesti, Paternoster-aukiolla pieni mielenosoittajajoukkio pelasi jättimäistä Monopolipeliä pilkatakseen kapitalistien ahneutta.

Tausta: G20[muokkaa]

Wikipedia
Katso myös artikkeli G20 Wikipediassa, vapaassa tietosanakirjassa.
  • G20 perustettiin kymmenen vuotta sitten Aasian talouskriisin seurauksena.
  • G20:een kuuluvat Australia, Brasilia, Britannia, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Indonesia, Intia, Italia, Japani, Kanada, Kiina, Meksiko, Ranska, Saksa, Saudi-Arabia, Turkki, Venäjä ja Yhdysvallat. Myös Euroopan unioni on jäsenenä; sen tulisi ajaa niidenkin EU-maiden etuja, jotka eivät maina ole mukana G20:ssä.

Wikiuutisissa on aiheeseen talouden taantuma vuonna 2009 liittyviä artikkeleita.

tyhjennä välimuisti

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa