Pelastuspaketista avokätisesti rahaa osavaltioille

Wikiuutisista

26. tammikuuta 2009

Washington (DC), Yhdysvallat. Yhdysvaltain kongressissa käsitellään ehdotusta, joka jakaisi 825 miljardin dollarin elvytyspaketista neljäsosan paikallishallinnon käytettäväksi. Osavaltioiden ja kaupunkien koulutusohjelmiin olisi luvassa 120 miljardia, rikollisuuden vastaiseen toimintaan neljä miljardia ja infrastruktuuriin ainakin 30 miljardia dollaria. Ehdotuksessa avustettaisiin 87 miljardilla osavaltioiden Medicaid-ohjelmaa, jonka avulla eräät vähävaraiset saavat avustusta terveydenhoitokuluihinsa. Medicaidin rahoitus on ollut monelle osavaltiolle vaikeata.

Presidentti Barack Obaman (dem.) hallinnon mukaan rahan jakaminen paikallishallinnolle auttaa julkisen sektorin työntekijöitä pitämään työpaikkansa. Obama sanoi, että meneillään olevat suunnitelmat kokonaisuudessaan ”pelastavat tai luovat 3–4 miljoonaa työpaikkaa muutamien lähivuosien aikana”.

Myös republikaanit kannattavat liittovaltiollisia toimia talouden elvyttämiseksi, mutta he kyseenalaistavat elvytyspaketin hinnan, joka lähentelee biljoonaa dollaria. Republikaanit myös uskovat, etteivät ehdotetun elvytyspaketin vaikutukset näkyisi pitkään aikaan, ja haluaisivat siksi suunnata enemmän rahaa veronkevennyksiin. Nyt käsittelyssä olevasta paketista ”vain” kolmannes on varattu veronkevennyksiin. Kriitikot pitävät myös epäreiluna sitä, että veronmaksajien pussista jaetaan rahaa niille osavaltioille, jotka ovat viime vuosina toimineet tuhlailevasti, kuten Kalifornialle.

Monissa osavaltioissa lainsäädäntö määrää, että budjetin on oltava vuosittain tasapainossa. Terveys- ja koulutusmenojen leikkauksia on jo jouduttu ehdottamaan useimmissa osavaltioissa.

Kongressin edustajainhuoneen valiokunnat työstivät ahkerasti osia elvytyspaketista viime viikolla. Edustajainhuone saattaa päästä äänestämään koko paketista jo keskiviikkona.

Aiheeseen liittyviä uutisia[muokkaa]

Wikiuutisissa on aiheeseen talouden heikentyminen 2009 liittyviä artikkeleita.

tyhjennä välimuisti

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa