Islannin talous katastrofin partaalla

Wikiuutisista

8. lokakuuta 2008

Islannin keskuspankin mukaan se ei kykene enää hillitsemään maan valuutan jyrkkää alamäkeä. Keskuspankki sitoi Islannin kruunun kurssin euroon kaksi päivää sitten, jolloin eurolla sai 131 kruunua. Kurssi jatkoi kuitenkin jyrkkää syöksyä markkinoilla, minkä johdosta euro maksoi jo 265 kruunua. Käytännössä tämä merkitsi vakavaa iskua Islannin taloudelle. Maa ei tule selviämään tilanteesta ilman massiivista ulkomaista apua.

Eilen ilmoitettiin Islannin neuvottelevan neljän miljardin euron lainasta Venäjän kanssa. Rahat on tarkoitus käyttää Islannin horjuvan pankkijärjestelmän ylläpitoon. Islantia uhkaa joutuminen Kansainvälisen valuuttarahaston holhoukseen. Viimeksi samanlainen kriisi koettiin Isossa-Britanniassa 1970-luvulla, jolloin sen talousjärjestelmä oli vaarassa kaatua.

Islannissa on viime päivien aikana kansallistettu useita maan suurimpia pankkeja kuten Glitnir ja Landsbanki. Maan taloudellinen tilanne on ollut huolestuttava koko kuluneen vuoden maan inflaatiouhkien ja Yhdysvalloista alkaneen ns. subprime-lainakriisin seurauksena.

Islantilaispankkien ulkomaiset tytärpankit ovat myös ajautuneet vakaviin ongelmiin. Isossa-Britanniassa viranomaiset ovat ottaneet haltuunsa islantilaisen Kaupthingin tytäryhtiön Singer & Friedlanderin, sillä sen ei katsottu kykenevän selviävän ongelmistaan itse. Landsbankin brittiläinen tytäryhtiö Icesave on jäädyttänyt asiakkaittensa tilit, jonka johdosta maan pääministeri Gordon Brown on uhannut oikeustoimilla jotta brittiläiset tallettajat saisivat rahansa takaisin.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa