Siirry sisältöön

Maailman talousfoorumi nimesi Wikimedia-säätiön teknologian uranuurtajaksi

Wikiuutisista

29. marraskuuta 2007

Maailman talousfoorumi (World Economic Forum, WEF) on nimennyt Wikimedia-säätiön yhdeksi teknologian uranuurtajista vuodelle 2008. Ennätyksellisen hakemusmäärän jälkeen 273 ehdokkaan joukosta valittiin 39 yritystä tai organisaatiota. "Teknologian uranuurtajiksi nimetyt ovat yrityksiä, jotka kehittävät ja soveltavat uutta ja innovatiivista teknologiaa energian ja ympäristönsuojelun, bioteknologian ja terveydenhoidon tai informaatioteknologian aloilla", kertoo talousfoorumin lehdistötiedote.

Wikimedia-säätiö valittiin tunnustaen sen kyky jakaa vapaata, yhteistyönä koottua tietoa ympäri maailman sekä sen osallistumisesta "täysin uudenlaisen teknologisen innovaation kehittämiseen", jolla on "mahdollisuus vaikuttaa liike-elämään ja yhteiskuntaan pitkällä tähtäimellä, joka osoittaa visionääristä johtamista ja jonka teknologia on osoittautunut toimivaksi". Innovaatiolla perustelussa viitattiin Wikimedia-säätiön hallinnoimiin Wikipediaan, Wikinewsiin, Wikiversityyn ja Wikimedia Commonsiin.

"Wikimedia-säätiölle on suuri kunnia tulla nimetyksi teknologian uranuurtajaksi. Täytyy kuitenkin huomauttaa, että hämmästyttävästä menestyksestämme täysin uudenlaisen teknologisen innovaation kehittämisessä ja soveltamisessa tiedon alalla vain osa on säätiön ansiota. Varsinainen tunnustus kuuluu kaikille niille tuhansille Wikimedia-hankkeisiin osaa ottaneille, muokkaajille ja MediaWiki-ohjelmiston kehittäjille ympäri maailman, jotka ovat olleet hankkeidemme lähde ja henki kuluneen seitsemän vuoden ajan. Tämä palkinto on heille", kommentoi Wikimedia-säätiön johtokunnan puheenjohtaja Florence Devouard.

"Tämä tunnustus auttaa meitä huomaamaan, kuinka hämmästyttäviä asioita ihmiset voivat saada aikaan tekemällä yhteistyötä myönteisessä hengessä. Tarvitsemme sitä myös innoittamaan työmme jatkamista kaiken kansakunnan tiedon jakamiseen kaikille maailman ihmisille. Käyttäisin tämän tilaisuuden hyväksi sanomalla kaikille niille, jotka ovat työskennelleet ahkerasti ja tehneet Wikipediasta ja muista Wikimedian hankkeista niin arvokkaat: kiitos", lisäsi Devouard.

Kaikki Wikimedia-säätiön hankkeet perustuvat yhteistyölle, jonka ansiosta kuka tahansa maailmassa voi osallistua. Wikipedia on internetissä toimiva vapaa tietosanakirja, joka on saatavilla lähes 260 kielellä. Se on tähän mennessä suurin verkossa toimiva ja laajeneva tietosanakirja sekä yksi kymmenestä suosituimmasta WWW-sivustosta. Vuonna 2004 aloitettu Wikinews on ainoa 22:lla eri kielellä toimiva vapaa ja puolueeton uutislähde, joka pyrkii aina noudattamaan neutraalin näkökulman käytäntöä ja varmistamaan mahdollisimman tasapuolisen uutisoinnin. Wikimedia Commons on vapaasti käytettävissä olevan median tiedostokanta, jonka muokkaamiseen voi osallistua kuka tahansa. Wikiversity on vapaan opetusmateriaalin tekoon ja käyttöön keskittynyt yhteisö.

Ehdokkaaksi päässeiltä yrityksiltä ja organisaatioilta on edellytetty muun muassa "innovatiivista teknologiaa, mahdollisuutta vaikuttaa yhteiskuntaan, vakaata kasvua, osoitettua toimivuutta sekä johtoa ja asemaa, jotka eivät ole kytköksissä Maailman talousfoorumiin".

"Tekemällä yhteistyötä parhaiden mielten ja kekseliäimpien ideoiden kanssa organisaatiot voivat tuottaa innovaatioita asiakkaidensa tarpeiden mukaisesti. Valitut Teknologian uranuurtajat vuodelle 2008 ovat suurenmoisia yhteistyökumppaneita kaikille heidän kanssaan toimintaa harjoittaville organisaatioille", ylisti talousfoorumin kanssa yhteistyötä tekevän BT Groupin teknologiajohtaja Matt Bross.

Muita tänä vuonna nimettyjä uranuurtajia ovat mm. 23andMe.com, NuLens Ltd., RainDance Technologies, Cima NanoTech Inc. ja Silver Spring Networks. Yritykset toimivat Yhdysvalloissa, Israelissa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Kanadassa, Ranskassa, Saksassa, Intiassa, Alankomaissa ja Venäjällä. Valinnan ehdokkaiden joukosta teki asiantuntijaraati.

Vuonna 1971 perustettu Maailman talousfoorumi on riippumaton kansainvälinen järjestö, joka "pyrkii parantamaan maailman tilaa kiinnittämällä päättäjien huomion maailmanlaajuisia, alueellisia sekä toimialakohtaisia suuntaviivoja muovaaviin kumppanuuksiin".

Aikaisempina vuosina valittujen joukossa ovat olleet mm. Google, Mozilla Corporation ja suomalainen energia-alan yritys Enfucell Oy.

Lähteet[muokkaa]


Tämä uutinen käsittelee Wikimedia-säätiötä, sen projekteja tai projektien käyttäjiä. Vaikka Wikiuutiset on Wikimedia-säätiön projekti, kaikki uutiset kirjoittavat Wikiuutisten vapaaehtoismuokkaajat. Wikiuutisissa esitetyt mielipiteet eivät välttämättä vastaa Wikimedia-säätiön tai muiden Wikimedian projektien muokkaajien mielipiteitä.
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa