Tähtifantasia-palkintoehdokkaat 2014 julkistettu

Wikiuutisista

10. huhtikuuta 2014

Helsingin science fiction -seura jakaa vuosittain Tähtifantasia-palkinnon parhaalle suomennetulle fantasiakirjalle. Vuoden 2013 käännösteoksista asiantuntijaraati on valinnut viisi fteosta palkintoehdokkaiksi.

  • Aloysius Bertrand: Yön Kaspar (Savukeidas, suom. Tommi Nuopponen ja Aki Salmela) – ”Goottilaisromanttisen kuvaston innoittama proosarunoklassikko on joka lukukerralla yhtä ihailtava, ilkikurinen ja innostava.”
  • Eowyn Ivey: Lumilapsi (Bazar, suom. Marja Helanen) – ”Reaalifantastinen romaani lennättää lukijaa surun ja riemun välillä sekä herättää pohtimaan luonnon ja inhimillisten siteiden merkitystä.”
  • C. S. Lewis: Kasvoista kasvoihin (Kirjapaja, suom. Kirsi Nisula) – ”Antiikin myyttiä elävästi tulkitseva teos jää mieleen vavahduttavana psykologisena tutkielmana uskosta, harhasta ja rakkaudesta.”
  • Bruno Schulz: Kanelipuodit ja muita kertomuksia (Basam Books, suom. Tapani Kärkkäinen) – ”Huikean monisäikeinen tarinasikermä. Sen ilmaisuvoimainen kieli sitoo todellisuuden kouriintuntuvat ja unenomaiset puolet saumattomasti yhteen.”
  • Catherynne M. Valente: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla (Gummerus, suom. Sarianna Silvonen) – ”Rohkeudesta, vastuusta ja ystävyydestä kertova kasvutarina, jonka älyllinen ja kielellinen kekseliäisyys ihastuttavat ikään katsomatta.”

Tähtifantasia-ehdokkaiden valinnassa raati arvosti kirjallisten ansioiden lisäksi erinomaisia suomennoksia. ”Suomentaminen on aikaa ja voimavaroja vaativaa asiantuntijatyötä, ja sen tuloksilla on pysyvä arvo suomalaisena sanataiteena. On ilo havaita, että kirja-alalla panostetaan laatuun”, raati toteaa.

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat Jukka Halme, Aleksi Kuutio, Anne Leinonen ja Osmo Määttä. Palkinnon saaja julkistetaan heinäkuun 11.–13. päivä Jyväskylän yliopistolla järjestettävässä Finncon-tapahtumassa.

Vuonna 2013 palkinnon sai Steph Swainstonin romaani Uusi maailma (Like, 2012, suom. J. Pekka Mäkelä).

Lähteet[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Wikiuutisiin on lisätty uusia uutisia koskien aihetta Tähtifantasia-palkinto.

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa