Wikiuutiset:Kohteliaisuus

Wikiuutisista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opas käytäntöihin
Käyttäytyminen
Käytännöt
Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiä
Häiriköinti
Mitä Wikiuutiset eivät ole
Muokkaussota
Vandalismi
Kirjoittaminen ja uutiset
Lähteet
Oma raportointi
Neutraali näkökulma
Poistokäytäntö
Yhteenveto
Ulkoiset linkit
Käyttäjät
Käyttäjätunnus
Käyttäjäsivu
Keskustelusivu
Äänestys
Esto
Yksityisyydensuoja
Pähkinänkuoressa Tämä sivu pähkinänkuoressa:
 • Kohtele muita kunnioittavasti ja asiallisesti.
 • Kannusta kohteliaisuuteen.

Kohteliaisuus on Wikiuutisten käytäntö uutisiin ja keskusteluihin. Kohteliaisuus edistää miellyttävää yhteistyötä, yhteisön tavoitteita ja laajenemista sekä lisää Wikiuutisten arvoa lukijoille ja muille sidosryhmille. Wikiuutisten toimintatapa on kohdella muita kunnioittavasti ja huomaavaisesti, huomioida muiden näkökannat ja edistää kohteliaisuutta. Wikiuutiset kannustaa positiiviseen verkkoyhteisöön.

Jos haluat parantaa käytäntöä, aloita keskustelu kahvihuoneessa Voit tehdä myös parannusehdotuksen luokkaan: Luokka: Ehdotukset Wikiuutisten käytännöiksi. Vähäiset käytäntömuokkaukset voit tarvittaessa perustella keskustelusivulla.

Kohteliaisuuden edistäminen[muokkaa]

Kohtelias käytös ehkäisee kaikkein parhaiten epäkohteliasta käytöstä. Olemalla itse kohtelias ja kannustamalla muita toimimaan samoin autat vahvemman yhteisön rakentamisessa. Kohteliaisuus auttaa vähentämään konflikteja tilanteissa, joissa henkilöt ovat toisilleen tuntemattomia ja erimielisiä. Kohteliaisuutta voit osoittaa varmistamalla, että olet ymmärtänyt toisen henkilön sanoman oikein. Kohteliaisuus auttaa lieventämään kärjistyneitä tilanteita. Jos joku on mielestäsi sinua kohtaan epäkohtelias, älä vastaa hänelle samalla mitalla. Vastaa vain väitteisiin, jotka koskevat käsiteltävää asiaa.

Kohteliaisuus ja sen myönteiset vaikutukset ovat ryhmäilmiöitä. Voit antaa myönteistä palautetta tai huomauttaa epäkohteliasta käyttäjää tämän keskustelusivulla. Kun osallistut muiden välisen kiistan sovitteluun, pyri olemaan tasapuolinen.

Epäkohteliaisuus[muokkaa]

Epäkohteliaisuus tarkoittaa henkilökohtaisia hyökkäyksiä, loukkauksia ja provosointia. Epäkohteliaisuus on haitallista eikä se ole Wikiuutisten käytäntöjen mukaan hyväksyttyä. Pyri epäkohteliaisuuden neutraaliin arviointiin ja pidättäydy vastaavasta kirjoitustavasta. Muokkaaja ei välttämättä ole tarkoittanut kommenttiaan epäkohteliaaksi, vaan se voi perustua väärinkäsitykseen tai muihin seikkoihin kuten, kiireeseen. Vaikka muut olisivat epäkohteliaita, pidättäydy samankaltaisesta epäkohteliaasta käyttäytymisestä. Harkitse, voitko jättää yksittäisen epäkohteliaisuuden huomiotta ja jatkaa muokkausten tekemistä kokemasi epäkohteliaisuuden unohtaen. Voit vastata vain väitteisiin, jotka koskevat käsiteltävää asiaa. Henkilökohtaiset hyökkäykset voit poistaa tai ilmoittaa epäasiallisesta käytöksestä ylläpitäjille.

Käyttäjän epäkohtelias käyttäytyminen voi olla tahatonta johtuen ulkoisista syistä kuten unen puute, stressi tai väärinymmärrys ja kirjoitetun viestinnän vaikeus. Selitä rauhallisesti tarkoituksesi, jos joku loukkaantuu tahattomasti kommentistasi. Väärinymmärryksiä voi pyytä anteeksi. Anteeksipyyntö harvoin loukkaa ketään. Vaikka kokisit vastapuolen tulkinneen väärin tarkoituksesi, voit silti pyytää anteeksi heidän kokemaansa loukkausta. Jos joku on mielestäsi epäkohtelias, älä vastaa hänelle samalla mitalla.

Miksi epäkohteliaisuus on haitallista?[muokkaa]

Epäkohteliaisuus on haitallista, koska se:

 • tekee ihmiset surullisiksi, masentaa ja ajaa heitä pois
 • tekee ihmiset vihaisiksi, epäkohteliaiksi ja negatiivisiksi
 • kääntää muokkaajien huomion pois tärkeämmistä asioista kuten sisällöstä
 • ruokkii lisää epäkohteliaisuutta
 • saa muokkaajat puolustautumaan ja vaikeuttaa yhteistyötä
 • hankaloittaen ristiriitojen ratkaisua
 • kuluttaa muokkaajien voimia auttamatta kuitenkaan tuottamaan parempaa sisältöä
 • luo kiihtyneen, töykeän ja epäystävällisen tilan, jossa koetaan uhkaa
 • edistää väärinymmärtämistä.

Ylläpitäjät[muokkaa]

Oleta ihmisten toimivan hyvässä tahdossa. Pyri tulkitsemaan tilanteita positiivisesti, koska se poistaa kirjallisen ilmaisun kommunikaatiovaikeuksia. Ensisijainen ratkaisutapa on keskustelu toisen käyttäjän kanssa. Ylläpitäjille voit ilmoittaa vakavista tai välittömiä toimia vaativista tilanteista. Ylläpitäjät voivat tarvittaessa ehkäistä epäkohteliaisuutta suojaamalla sivuja tai siirtämällä niitä kehitykseen. Jos epäkohteliaisuus on häirintää, henkilökohtainen hyökkäys, kohtuuttomasti, epäreilusti tai muutoin yhteisön toimintaa haittaava pitkään jatkunut kiista tai vakava kiista jossa keskusteluyritykset eivät ole antaneet ratkaisua, ylläpitäjät voivat antaa käyttäjälle eston.

Katso myös[muokkaa]