Suomen eduskunta käsitteli pankkien turvaamista

Wikiuutisista

22. lokakuuta 2008

Helsinki, Suomi. Eduskunta sai tänään käsiteltäväkseen esityksen pankkien taloudellisesta takaamisesta. Pankit saisivat 50 miljardin euron edestä takauksia varainhankinnalleen. Lisäksi käsiteltiin niiden pankkien tukemista, jotka ottavat Kaupthing-pankin talletuksia vastattavikseen.

Oppositiopuolueilta tuli esitykselle kriittisiä kannanottoja. Hallitus sanoi pankkitakuiden olevan vastikkeellisia. Laitavasemmisto vaati, että vastikkeiden pitäisi olla pankkien osakkeita. Hallitus lupasi, että tukirahoja vastaanottavan pankin johtoportaan palkitsemista rajoitettaisiin. Oppositio vaati, että tämä pitäisi kirjata lakiin.

Markku Uusipaavalniemi

Hallituspuolueissakin soraääniä[muokkaa]

Hallituspuolueen kansanedustaja Markku Uusipaavalniemi (kesk.) kritisoi hallituksen pitkän aikavälin toimia. Hän sanoi varoittaneensa talouskriisistä jo yli puolitoista vuotta sitten.

»Kun olen nyt nähnyt teidän talousarvioitanne puolentoista vuoden ajan, ne ovat menneet pieleen koko ajan, niin en ole valmis kyllä myöntämään tällaisia valtuuksia.»
(Markku Uusipaavalniemi)

Uusipaavalniemi povasi Suomelle pahaa talousromahdusta, kun taseiden yliarvotetut kiinteistö- ja asunto-omaisuudet arvioidaan uudelleen.

Ben Zyskowicz

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi, että ilman ehdotettua toimenpidettä talouslasku olisi pahempi kuin sen kanssa. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) korosti, että pankkien vakaus on tärkeää kotien ja ihmisten taloudelle.

Ben Zyskowicz (kok.) kyseenalaisti innon auttaa Kaupthingin säästäjiä. Hän huomautti, että tallettajat päättivät itse ottaa riskin ja siirtää rahansa Kaupthingiin korkeampien korkojen takia. Zyskowicz kritisoi myös voimakkaasti liike-elämän palkitsemiskäytäntöjä, jotka ovat yllyttäneet yhtiöiden finanssipäättäjiä liian suurten riskien ottamiseen. Erkki Virtanen (vas.) sanoi olevansa poikkeuksellisesti täysin samaa mieltä Zyskowiczin kanssa.

Säädettävä ”Kaupthing-laki” menee perustuslakivaliokunnan kautta, koska osa kansanedustajista kyseenalaistaa sen tasa-arvoisuuden. Laki nimittäin auttaisi Kaupthingin asiakkaita saamaan kaikki talletuksensa, kun yleensä talletussuojalla on yläraja.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa