Siirry sisältöön

Vanhanen taipui eläkekiistassa

Wikiuutisista

11. maaliskuuta 2009

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on joutunut taipumaan eläkeiän nostokaavailujen aiheuttamassa kiistassa. Hallitus on nyt perunut suunnitelmansa nostaa yleistä eläkeikää 63:sta vuodesta 65:een vuoteen. Palkansaajajärjestöt SAK, STTK ja Akava ovat vastustaneet nostoa tiukasti. Myöskään yleislakon käyttämistä yhtenä painostuskeinona hallituksen suunnitelmia vastaan ei suljettu pois.

Hallitus ei näe luopumista jo päättämästään eläkeiän nostosta tappiona, vaikka lopputulos on juuri se mitä palkansaajajärjestöt olivat vaatineet. Nyt eläkeiän noston sijasta keskitytään etsimään keinoja, jolla väestö saadaan jaksamaan työelämässä pitempään. Vanhanen kuvaili neuvottelutulosta sovuksi jossa kukin osapuoli menetti jotain. Sitä mitä esimerkiksi ammattiyhdistysliike sovussa menetti, ei ole tiedossa sillä se ei luopunut alkuperäisistä tavoitteistaan.

Viikonloppuna syntyi eläkekiistassa sivujuoni, kun puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) oli julkisuudessa kertonut suunnitelmista nostaa myös upseerien eläkeikää. Myöhemmin Häkämies kiisti että Puolustusministeriössä olisi edes suunnitteilla sellaista.

Palkansaajajärjestöt avasivat viime viikon keskiviikkona internetiin adressin, jossa vastustettiin hallituksen eläkeiän nostokaavailuja. Siihen kertyi viikossa yli 170 000 nimeä.

Eläkeiän nosto 65:een vuoteen oli ollut alun perin pääministeri Vanhasen esittämä ajatus, jonka hän kertomansa mukaan oli saanut hiihtoretkellään Rukalla. Nostoa tarvittiin hänen mukaansa siksi että vallitsevan talouskriisin aiheuttama valtion velkaantuminen saataisiin aikanaan hoidetuksi työuria pidentämällä. Kritiikkiä aiheutti pääministerin toimiminen itsenäisesti kuuntelematta työmarkkinaosapuolten mielipidettä. Tämä oli ollut Vanhasen mielestä turhaa, sillä ne olisivat vastustaneet sitä joka tapauksessa.

Oppositio oli tehnyt eläkeasiasta hallitukselle välikysymyksen, joka tuli Eduskunnan käsiteltäväksi tänään. Asia ratkesi kuitenkin jo aamulla, mutta Eduskunnassa käytettiin aiheesta edelleen värikkäitä puheenvuoroja. Runsaasti hilpeyttä salissa aiheutti Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin puheenvuoro, jossa hän vertasi osapuolia lapsiin hiekkalaatikolla. Hän kehotti kaikkia osallisia riisumaan nyt saappaat ja kurahousut eteiseen, ja erityisesti kehotti ”Mattia” pyytämään muilta anteeksi kaikkien hiekkalapioiden omimista itselleen.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa