Siirry sisältöön

Ampumavälikohtaus kauhajokelaisessa oppilaitoksessa

Wikiuutisista
Kauhajoen kaupunki sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla.
Poliisiautot oppilaitoksen edessä Kauhajoella.

23. syyskuuta 2008

Kauhajoki, Suomi. 22-vuotias mies ammuskeli Kauhajoen koti- ja laitostalousoppilaitoksessa tänään vähän ennen yhtätoista. Yhteensä yksitoista ihmistä ampuja mukaan lukien on kuollut. Loukkaantuneita on useita. Ammuskelijan uskotaan olleen ammattikorkeakoulun toisen vuoden opiskelija Matti Juhani Saari.

Ampuja oli saapunut oppilaitokseen kommandopipo päässään ja ase laukussa. Hänen ammuttuaan koetilaisuudessa olleita opiskelijoita (ja Ilta-Sanomien vahvistamattomien tietojen mukaan opettajan) poliisit saapuivat, ja hän ampui itseään päähän. Puoli yhden aikaan poliisi löysi rakennuksesta pahasti haavoittuneen ammuskelijan. Hänet vietiin Tampereen yliopistollisen sairaalan teho-osastolle, missä hän oli tajuttomana kunnes kuoli vammoihinsa kello viiden maissa.

Koulurakennuksessa oli myös tulipaloja, ammuskelija oli todennäköisesti sytyttänyt ne. Oppilaitoksesta soitettiin hätäkeskukseen kello 10.54. Silminnäkijöiden mukaan paikalle saapuivat ensimmäisenä pelastusviranomaiset. Poliisi saapui paikalle myöhemmin. Poliisit eivät päässeet aluksi sisään, koska heitä kohti ammuttiin rakennuksesta. Paikalle oli hälytetty myös panssaroituja Pasi-kuljetusvaunuja.

Poliisi on tehnyt Saaren opiskelija-asuntoon kotietsinnän, jossa löydettiin ammuskeluun liittyvä viesti ja tyhjiä patruunalaatikoita. Viestissä hän kertoo vihanneensa koko ihmisrotua ja suunnitelleensa tätä tekoa jo vuodesta 2002 lähtien.

Ampumaratavideo Youtubessa[muokkaa]

Sisäministeri Anne Holmlundin mukaan epäilty oli julkaissut aikaisemmin ammuskeluvideon internetissä YouTube-sivustolla, minkä johdosta poliisi oli kuullut häntä jo maanantaina. Poliisin mukaan kuulustelu ei ollut antanut aihetta jatkotoimiin. Poliisi oli yrittänyt tavoittaa tekijää jo viime viikon perjantaina saatuaan tiedon videosta. Myöhemmin internetissä on julkaistu mediapaketti, joka sisältää kuvia ja videomateriaalia ampujasta.

Ampujan käyttämä surma-ase oli .22-kaliiperin Walther P22 -pistooli. Ampujalla oli määräaikainen aselupa.

Commons
Commons

Aiheeseen liittyviä uutisia[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa