Siirry sisältöön

Barack Obamasta Yhdysvaltain seuraava presidentti

Wikiuutisista
Barack Obama julkisti ehdokkuutensa 10. helmikuuta 2007 ja esitteli perheensä ennen ehdokkuuspuhettaan.

5. marraskuuta 2008

Barack Obama on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Hän voitti vastaehdokkaansa John McCainin selvin luvuin, tilanne selvisi hyvin nopeasti ääntenlaskun edetessä. Obama on saamassa 52,3 ja McCain 46,4 prosenttia äänistä, mutta valitsijamiesten jakauma on vielä paremmin Obaman puolella: 349–147.

Michael McDonald George Mason -yliopistolta arvioi, että ennätykselliset 136,6 miljoonaa amerikkalaista äänesti näissä vaaleissa. Näin äänestysprosentti olisi 64,1, siis korkein sitten vuoden 1908.

Nuori presidentti

[muokkaa]

Senaattori Barack Hussein Obama II, 47, on neljänneksi nuorin Yhdysvaltain presidentiksi valittu. Vastaehdokas McCain olisi ollut vanhin ensimmäisen kauden aloittava presidentti jos olisi voittanut.

Obamasta tulee järjestyksessä 44. Yhdysvaltain presidentti. Hän on liittovaltion historian ensimmäinen tummaihoinen presidentti. Obama syntyi Havaijilla kenialaiselle isälle ja kansasilaiselle äidille.

Reaktioita

[muokkaa]

Yhdysvaltain miehittämän Afganistanin presidentti Hamid Karzai vaati uutta presidenttiä tekemään lopun siviiliuhreille. 37 ihmisen kerrotaan kuolleen Afganistanissa yhdysvaltalaisten suorittamassa pommituksessa.

Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen lähetti tänään Obamalle onnittelukirjeen. Hän kirjoitti olevansa varma, että Obaman valinta vahvistaa entisestään Suomen ja Yhdysvaltain välisiä suhteita.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa


Wikiuutisissa on aiheeseen Yhdysvaltain presidentinvaalit 2008 liittyviä artikkeleita.

tyhjennä välimuisti