Siirry sisältöön

McCain Obamalle viimeisessä väittelyssä: En ole presidentti Bush

Wikiuutisista

16. lokakuuta 2008

New York. Yhdysvaltain pääpuolueiden presidenttiehdokkaat Barack Obama (dem.) ja John McCain (rep.) kohtasivat Hofstra-yliopistolla vaaliväittelyssä keskiviikkona. Ehdokkaat väittelivät muun muassa verotuksesta, terveydenhuollosta ja abortista. Obama pyrki rinnastamaan McCainin George W. Bushiin ja sanoi, ettei yhdysvaltalaisilla olisi varaa neljään lisävuoteen pieleen meneviä talouslinjauksia.

»Senaattori Obama, minä en ole presidentti Bush. Jos halusit kilpailla presidentti Bushia vastaan, sinun olisi pitänyt asettua ehdolle neljä vuotta sitten.»
(McCain Obamalle, kun tämä ensi kertaa mainitsi presidentti Bushin)

McCain nosti esille Obaman siteet pommihyökkäyksiin 1960-luvulla sekaantuneeseen Weather Underground -aktivisti William Ayersiin, josta sittemmin tuli koulutusasiantuntija ja Illinoisin yliopiston professori. Aiemmin McCain oli jättänyt Obama–Ayers-suhteen ruotimisen lähinnä varapresidenttiehdokkaansa Sarah Palinin tehtäväksi. Obama vastasi kuten aiemmin Palinin syytöksiin: että sattui istumaan monien muiden päättäjien tavoin samassa koulutuslautakunnassa Ayersin kanssa kymmenen vuotta sitten.

Osapuolet syyttivät toisiaan lokaamiskampanjoinnista. McCain sanoi Obaman käyttäneen ennätyksellisen paljon rahaa mainoksiin, joissa vastapuoli esitetään negatiivisesti. Obama puolestaan sanoi, että McCainin mainokset ovat olleet sataprosenttisesti negatiivisia. McCain kiisti väitteen, vaikka tutkimuksen mukaan republikaanien kaikki viimeaikaiset mainokset ovat olleet negatiivisia. Wisconsinin yliopiston tutkimuksen mukaan tosin McCainin mainoksista 73 prosenttia on ollut negatiivisia, Obaman mainoksista 61 prosenttia.

McCain Obamalle viimeisessä väittelyssä: En ole presidentti Bush
[Joe] on katsellut senaattori McCainin mainoksia
McCain Obamalle viimeisessä väittelyssä: En ole presidentti Bush

—Barack Obama

McCain kutsui Obaman verotusaikomuksia ”luokkasodaksi”. Hän mainitsi väittelyn kuluessa 20 kertaa Joe Wurzelbacher -nimisen ohiolaismiehen, putkimiehen, joka oli kritisoinut Obaman veropolitiikkaa tavatessaan tämän sunnuntaina. Hän uskoi demokraattien veronkorotusaikeiden estävän häntä perustamasta oman yrityksen. Obama vastasi, että 95 % amerikkalaisista ei saisi veronkorotusta hänen veronäkemyksissään.

Ehdokkaat saivat väittelyssä myös tilaisuuden arvioida varapresidenttiehdokkaitaan. Obama luonnehti Joe Bideniä päteväksi ulkopoliitikoksi, joka ei ole unohtanut, mistä on lähtöisin. McCainin mukaan Sarah Palin olisi raikas muutoksen tuuli liittovaltion pääkaupungissa.

Kolmannet puolueet väittelevät sunnuntaina

[muokkaa]

Pienpuolueiden ehdokkaille järjestetään oma vaaliväittely tänä sunnuntaina Columbian yliopistolla New Yorkissa. Paikalle saapuvat näillä näkymin ainakin Chuck Baldwin (perustuslakipuolue), Cynthia McKinney (vihr.) ja Ralph Nader (sit.). Libertaarien ehdokas Bob Barr ei pääse vedoten muihin menoihin, mutta väittelyn järjestäjät epäilevät, että hän olisi halunnut väitellä kaksin Naderia vastaan.

Ralph Nader uskoo, että saisi heti paljon enemmän kannatusta, jos pääsisi suurten puolueiden vaaliväittelyyn. ”Kaksi kolmannesta ihmisistä ei tiedä, että olemme ehdolla”, hän sanoo. Demokraattien ja republikaanien perustama presidentinvaaliväittelyitä järjestävä komissio ei hyväksy väittelyihinsä ehdokkaita, joilla on alle 15 prosentin kannatus kyselytutkimuksissa. Pienehdokkaista tunnetuimmalla, Ralph Naderilla, on noin 2,5 prosentin kannatus. Sunnuntaina järjestettävään väittelyyn on kutsuttu myös suurten puolueiden ehdokkaat McCain ja Obama.

Sunnuntaisen väittelyn isäntänä on toimittaja Amy Goodman. C-SPAN televisioi väittelyn, joka alkaa kello 20 itärannikon aikaa (kello 24 UTC-aikaa).

Wikiuutisissa on aiheeseen Yhdysvaltain presidentinvaalit 2008 liittyviä artikkeleita.

tyhjennä välimuisti

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa