Siirry sisältöön

Yli 130 miljoonan odotetaan äänestävän USA:ssa

Wikiuutisista

4. marraskuuta 2008

Vaalihuoneistot sulkeutuvat eri osavaltioissa eri kellonaikaan.
██ 24:00 UTC
██ 0:30 UTC
██ 1:00 UTC
██ 1:30 UTC
██ 2:00 UTC
██ 3:00 UTC
██ 4:00 UTC
██ 6:00 UTC

Yhdysvalloissa äänestetään tänään presidentinvaaleissa. Epäsuositun presidentti George W. Bushin (rep.) seuraajaksi pyrkivät senaattorit John McCain (rep.) ja Barack Obama (dem.), joka olisi ensimmäinen tummaihoinen Yhdysvaltain presidentti.

Ehdokkaat kampanjoivat vielä viime hetkillä. McCain kutsui Obamaa veroja korottavaksi liberaaliksi, Obama taas McCainia talouspoliittisesti taitamattomaksi jatkokaudeksi presidentti Bushin politiikalle.

Barack Obama johtaa John McCainia viimeisissä mielipidemittauksissa. Hän näyttäisi niiden valossa myös olevan voittoisa ainakin kahdeksassa sellaisessa osavaltiossa, missä kilpailijapuolueen Bush voitti viime vaaleissa.

Tuloksia saa odottaa

[muokkaa]

Ensimmäiset median julkistamat tulosarviot ovat ovensuukyselyistä, joissa vaalihuoneistoista ulos tulevilta kysytään, ketä he äänestivät. Myöhemmin saadaan alustavia tuloksia eri osavaltioista ennen kuin kaikki äänet on laskettu. Ääntenlaskennassa voi mennä kauan – etenkin, kun ennätyksellinen äänestysinto kuormittaa vaalijärjestelmää.

Myös kongressin valtasuhteista äänestys

[muokkaa]

Yhdysvalloissa äänestetään tänään myös kongressin vaaleissa, ja osassa osavaltioita valitaan kuvernööri. Mielipidetiedustelut ennustavat demokraateille voittoa kongressin molempiin kamareihin, edustajainhuoneeseen ja senaattiin.

Wikiuutisissa on aiheeseen Yhdysvaltain presidentinvaalit 2008 liittyviä artikkeleita.

tyhjennä välimuisti

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa