Siirry sisältöön

Ennakkoäänestyksellä ennätyksellinen suosio USA:n presidentinvaaleissa

Wikiuutisista

30. lokakuuta 2008

Yhdysvaltain osavaltiot, joissa on ennakkoäänestys.
██ ennakkoäänestys postitse
██ ennakkoäänestys äänestyspaikalla
██ molemmat vaihtoehdot
██ vaaditaan syy äänestää ennakkoon tai ennakkoäänestys ei ole mahdollista

Ennakkoon äänestäminen on ollut ennätyksellisen vilkasta niissä Yhdysvaltain yli 30 osavaltiossa, joissa etukäteen äänestäminen on mahdollista. Ennakkoäänestys alkoi joissain osavaltioissa jo syyskuun loppupuolella. Näissä vaaleissa on entistä paremmat mahdollisuudet ennakkoäänestämiseen, joten kolmasosan äänestäjistä odotetaan äänestävän etukäteen. Vuoden 2000 vaaleissa ennakkoon äänestäneiden osuus oli 16 prosenttia, vuonna 2004 osuus oli jo 22 prosenttia.

Kongressi päätti aikoinaan, että liittovaltiollisten vaalien vaalipäivä olisi aina tiistai, koska se sopii maanviljelijöille ja sapattia noudattaville juutalaisille. Entisaikoina Yhdysvaltain vaaleissa ei ollut ennakkoäänestystä, mutta nykyisin se on tärkeä, koska kaikki ihmiset eivät pääse äänestämään varsinaisena äänestyspäivänä. Ennakkoäänestyksen suosio saattaa selittyä halulla välttää varsinaisen vaalipäivän jonottaminen, mutta esimerkiksi Floridan ennakkoäänestyspaikoille on välillä ollut tuntien jono.

Osa yhdysvaltalaisista suhtautuu ennakkoäänestykseen epäileväisesti. Näissäkin vaaleissa on liikkunut huhuja, että ennakkoäänestys olisi huijausta eikä ennakkoon annettuja ääniä laskettaisi. Totta on vain se, että postitse äänestäminen lisää vilpin riskiä verrattuna äänestämiseen äänestyspaikalla, missä molempien puolueiden väkeä on valvomassa vaalien sujumista.

Erityisesti demokraatit aktivoituneet

[muokkaa]

Vaali- ja puolueviranomaisten tilastojen mukaan ennakkoäänestyksessä on äänestänyt enemmän demokraatteja kuin republikaaneja kuudessa tärkeässä osavaltiossa. Iowassa, Pohjois-Carolinassa, Floridassa, Coloradossa, Uudessa Meksikossa ja Nevadassa presidentti Bush (rep.) voitti vuonna 2004, mutta nyt ennakkoäänestäjien joukossa on ollut selvästi enemmän demokraatteja kuin republikaaneja.

Tilastot perustuvat tietoon siitä, minkä puolueen jäsenenä äänestäjä on rekisteröitynyt. Äänestäjät voivat kuitenkin äänestää puoluerajojen yli, eikä ennakkoääniä lasketa ennen vaalipäivää.

Obama on kampanjoinut kovasti ennakkoäänestysinnon lisäämiseksi. Kysymys kuuluukin, onko hän saanut uusia ääniä vai ovatko hänen äänestäjänsä vain valinneet ennakkoäänestyksen varsinaisen vaalipäivän sijasta. Esimerkiksi viime vaaleissa John Kerry (dem.) johti Iowan ennakkoäänestäjien määrässä mutta hävisi Bushille vaalipäivänä.

CNN:n tuoreen arvion mukaan Obama saisi 291 valitsijamiestä ja McCain 163, jos vaalit pidettäisiin tänään. 84 valitsijamiehen kohtalo olisi epäselvä.

Ongelmia äänestyskoneiden kanssa

[muokkaa]

Ennakkoäänestys ei ole sujunut ongelmitta. Äänestäjät ovat kertoneet äänestyskoneiden temppuilusta. Esimerkiksi Länsi-Virginiassa koneiden on kerrottu vaihtaneen demokraatille menevän äänen republikaaniääneksi, Tennesseessä republikaaniäänen demokraattiääneksi tai demokraattiäänen vihreän puolueen ääneksi. Kosketusnäyttöjen on valitettu olevan liian herkkiä ja jättävän äänestäjän epävarmaksi siitä, mikä ehdokas on tullut valituksi.

Wikiuutisissa on aiheeseen Yhdysvaltain presidentinvaalit 2008 liittyviä artikkeleita.

tyhjennä välimuisti

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa