Siirry sisältöön

McCainilla ja Obamalla ensimmäinen väittely

Wikiuutisista
John McCain
Barack Obama

27. syyskuuta 2008

Oxford, Mississippi. John McCain (rep.) ja Barack Obama (dem.) kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssään Mississippin yliopistolla perjantai-iltana. Puolentoista tunnin väittelyssä havaittiin ehdokkaiden talous- ja ulkopolitiikkanäkemysten eroavan täysin.

Väittelyn aiheena oli ulko- ja turvallisuuspolitiikka, mutta aluksi puhuttiin ajankohtaisista talousasioista. Kumpikaan ehdokkaista ei suostunut suoralta kädeltä mainitsemaan, mitä muutoksia heidän hallitusohjelmaansa on tehtävä vakavan talouskriisin johdosta.

McCainilla ja Obamalla ensimmäinen väittely
[T]ämä on lopullinen tuomio George Bushin kahdeksan vuotta ajamille ja senaattori McCainin tukemille epäonnistuneille talouslinjauksille.
McCainilla ja Obamalla ensimmäinen väittely

–Meidän on myös tunnistettava, että tämä on lopullinen tuomio George Bushin kahdeksan vuotta ajamille ja senaattori McCainin tukemille epäonnistuneille talouslinjauksille – teorialle, jonka mukaan voimme silputa säännöksiä ja kuluttajansuojaa ja antaa useimmille enemmän ja enemmän ja vauraus jotenkin koituu vähävaraisten hyväksi, Obama kritisoi. Hän pyrki rinnastamaan McCainin presidentti Bushiin. McCain puolestaan sanoi Obaman talousmielipiteitä senaatissa vasemmistolaisiksi, äärimmäisen liberalistisiksi.

Ulkopolitiikkaan siirryttäessä McCain korosti Obaman kokemattomuutta. Tehokeinona hän sanoi monissa yhteyksissä, että Obama ”ei ymmärrä”. ”Pelkäänpä, ettei senaattori Obama ymmärrä”, ”Senaattori Obama ei näytä ymmärtävän” ja ”Senaattori Obama ei edelleenkään ymmärrä” olivat eräitä McCainin käyttämiä fraaseja.

Obama puhui ulkomaista ja niiden johtajista yksityiskohtaisesti ikään kuin vakuuttaakseen yleisölle ulkopoliittista tietämystään. –Yrität teeskennellä, että sota alkoi 2007 – – mutta sota alkoi 2003. [Silloin] sinä sanoit, että siitä tulisi nopea ja helppo, Obama sanoi alleviivatessaan McCainin virhearviota.

McCainilla ja Obamalla ensimmäinen väittely
Senaattori Obama ei suostu myöntämään, että olemme voittamassa Irakissa.
McCainilla ja Obamalla ensimmäinen väittely

–Senaattori Obama ei suostu myöntämään, että olemme voittamassa Irakissa, McCain sanoi ja varoitti, että yhdysvaltalaisjoukot olisivat vaarassa hävitä, jos noudatettaisiin Obaman ehdottamaa vetäytymisaikataulua.

Molemmat ehdokkaat käyttivät kaatuneiden sotilaiden tarinoita oman näkemyksensä ajamiseen. McCain kertoi kaatuneen sotilaan äidistä, joka pyysi tätä jatkamaan ponnisteluja Irakissa, jotta hänen poikansa kuolema ei olisi ollut turha. Obama puolestaan kertoi kaatuneen äidistä, joka toivoi Obamaa lopettamaan sodan Irakissa, etteivät muut äidit joutuisi kokemaan hänen suruaan.

Wikiuutisissa on aiheeseen Yhdysvaltain presidentinvaalit 2008 liittyviä artikkeleita.

tyhjennä välimuisti

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa